ZAJEDNIČKI SASTANAK

Sivro: Sindikati tražili povećanje osnovice za 27 posto, Vlada KS ponudila nulu

Na početku sastanka prisutnima se obratio premijer KS, Edin Forto, koji je, između ostalog, rekao da je socijalni dijalog važan

Saudin Sivro. Facebook

Fu. M.

9.11.2021

Na osnovu zahtjeva za otvaranje pregovora oko utvrđivanja osnovice za obračun plaća u 2022. godini, danas je održan jednosatni sastanak, kojem su prisustvovali predsjednici šest sindikata, premijer i sedam ministara iz Vlade KS.

Na početku sastanka prisutnima se obratio premijer KS, Edin Forto, koji je, između ostalog, rekao da je socijalni dijalog važan, da je KS u podređenom položaju po pitanju osnovice. 

Kazao je i da je predsjednik SDA javno rekao da će tražiti povećanje plaća na državnom nivou, ali i da je protiv povećanja plaća u javnom sektoru.

Ministar finansija KS, Davor Čičić, je kazao da je, između ostalog, zahtjev za sastanak opravdan, da bi ukidanje pondera KS moglo ugroziti i plate i ostale rashode te da ukidanje pondera KS nema nikakve veze sa ekonomskim planiranjem.

Politički stav

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić, je između ostalog, pitao da li se radi o sastanku ili pregovorima te je izrazio kritiku kabinetu premijera oko neuvažavanja sindikata, kao socijalnog partnera, oko poziva i organizacije sastanka te da se ne smije dešavati da predstavnici sindikata hodaju od kancelarije do kancelarije, da svaka vlada kuka kako nema para kao da će propast kanton.

Istakao je i da poštuje politički stav premijera KS oko povećanja plata, ali da je situacija u odnosu radnika prema Vladi KS veoma negativna.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, je iznio konstataciju da će minimalna plaća u 2022. godini, u skladu sa predloženom Zakonu o minimalnoj plati u FBiH, iznositi 744 KM.

Nedostajat će radnika

- Sljedeće godine će nedostajati radnika u vrtićima i osnovnim školama - rekao je Sivro dodajući da se iz budžeta KS za plate 14.000 radnika izdvaja samo 40 posto te da je to u odnosu na druge kantone 20 – 30 posto manje.

Podsjetio je i da su plaće su zadnje tri godine iste te ponovio zahtjev da osnovica bude 400 KM.

Nakon održanog sastanka se može zaključiti da današnji pregovori između sindikata i Vlade KS nisu bili uspješni, da su sindikati tražili povećanje osnovice za 27 posto a da je Vlada KS ponudila nula posto i predložila nastavak pregovora za više od mjesec dana uslovljavajući ga ishodom priče o ponderu što je evidenta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.