KAKO SU IH STEKLI

Ured za borbu protiv korupcije KS češlja diplome zaposlenih u javnom sektoru

Obrazovne institucije nisu mogle u svim slučajevima potvrditi vjerodostojnost diploma

Kafedžić na čelu Ureda. Avaz

Piše: A. Na. - E. Ma.

10.11.2021

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo  provodi postupak provjere/revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Riječ je iznimno važnoj aktivnosti kojom se nastoje otkriti i procesuirati potencijalne zloupotrebe podataka o stručnoj spremi, vršene u cilju zapošljavanja i napredovanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Aktivnost provjere diploma inicirao je Ured, a Zaključkom naložila Vlada Kantona Sarajevo. 

Pogrešni podaci

Postupak provjere diploma vrši se na osnovu prikupljanja podataka (diploma) o završenoj stručnoj spremi koje Uredu dostavljaju institucije javnog sektora za svoje zaposlenike, a koje potom Ured dostavlja na utvrđivanje vjerodostojnosti obrazovnim institucijama koje su izdale te diplome. 

- Obrazovne institucije nisu mogle u svim slučajevima potvrditi vjerodostojnost diploma, a za jedan manji dio takvih slučajeva naknadno je utvrđeno da su poslodavci prvobitno dostavili pogrešne podatke o svojim zaposlenicima - kazao je direktor Ureda Erduan Kafedžić.

Ovakva nepodudarnost podataka o diplomi zaposlenika može biti rezultat slučajnosti ili nenamjernog propusta lica koje je zaduženo za dostavu podataka Uredu. Međutim, ista može imati i obilježja namjernog, organizovanog prikrivanja podataka o diplomi određenog lica i u sebi sadržavati elemente disciplinske i krivične odgovornosti.

Stručna sprema

- Ovom prilikom skrećemo pažnju institucijama javnog sektora Kantona Sarajevo da Uredu dostavljaju tačne i vjerodostojne podatke o diplomama/stručnoj spremi svojih zaposlenika, kako bismo ovu aktivnosti zajedno proveli na najbolji način i kako bi ista dala željene rezultate - naglasio je Kafedžić. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.