SARAJEVO

Novi rekreativni centar u Hrasnom: Vrijednost projekta oko 615.000 KM

U zimskom periodu na ovoj lokaciji bit će omogućene i zimske igre poput sankanja i igranja u snijegu, kazao je Tanović

A. S.

10.11.2021

Potpisan Sporazum - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić, načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Belma Barlov potpisali su Sporazum o sufinansiranju projekta izgradnje "Prostora za odmor i rekreaciju sa sadržajima za djecu i odrasle iznad objekta MZ Hrasno brdo".


Kvalitetna dinamika radova

Ovim povodom, ministar Avdić je naglasio da je za 2022. godinu planirano kreditno zaduženje u iznosu od 1.755.000 KM za realizaciju pet infrastrukturnih projekta iz oblasti kulture i sporta.

- Općina Novo Sarajevo je iskazala interes prema Ministarstvu kulture i sporta za ovaj projekat. Iskreno vjerujemo u kvalitetnu dinamiku radova, kao i da će naredne godine ovaj prostor krasiti rekreativni centar koji će koristiti djeca i građani Novog Sarajeva i Kantona Sarajevo - naglasio je ministar Avdić.


Vrijednost projekta

Prema riječima načelnika Tanovića, vrijednost ovog projekta je oko 615.000 KM. Ministarstvo kulture i sporta KS učestvovat će sa 450.000 KM. Općina Novo Sarajevo s jedne strane učestvuje u tržišnoj vrijednosti zemljišta, snosi troškove izrade Glavnog projekta, priključaka na komunalnu infrastrukturu, kao i dio troškova za samu izgradnju objekta. Za realizaciju ovog značajnog projekta, u Nacrtu Budžeta Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu, planirano je 190.000 KM.

- Radi se jednom od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo kojim će građanima MZ Hrasno brdo biti na raspolaganju najsavremeniji prostor za odmor i rekreaciju namijenjen svim generacijama. Pored sportskog igrališta sa košarkaškim i fudbalskim terenima, prostor će sadržavati i dva dodatna platoa sa rekvizitima za vježbanje, dok će na samom vrhu biti smješteno dječije igralište sa rekvizitima za igru djece. U zimskom periodu na ovoj lokaciji bit će omogućene i zimske igre poput sankanja i igranja u snijegu. Na zelenim površinama planirana je sadnja odgovarajućeg biljnog materijala - rekao je načelnik Tanović.

Zavod za izgradnju KS vršit će nadzor

Da se izgradnji prostora za odmor i rekreaciju najviše raduju djeca sa ovog područja, potvrdio je i predsjednik Saveza MZ "Hrasno brdo" Nusret Ganibegović.

- Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, u skladu sa potpisanim Sporazumom vršit će nadzor nad izvođenjem pomenutih radova i pružiće svu potrebnu tehničku podršku - kazala je direktorica Barlov.

Očekuje se da svi predviđeni radovi na izgradnji budu okončani početkom jeseni naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.