ZLOUPOTREBA

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS još jedna “zlatna koka” za zapošljavanje

Izabran v. d. direktora, a uskoro se očekuje imenovanje članova UO

Saudin Sivro i Naida Hota Muminović. Avaz

Piše: A. Nalo

19.11.2021

Kenan Osmanbegović, nekadašnji sekretar Prve bošnjačke gimnazije, izabran je za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. Na tu je poziciju, kako se u javnosti špekulira, došao zahvaljujući dobrim odnosima s resornom ministricom Naidom Hota-Muminović, koja je donedavno bila direktorica ove gimnazije.

Međutim, u pismu koje je poslano redakciji “Dnevnog avaza” navodi se da tu nije kraj zapošljavanja u ovoj ustanovi.

- Ministrica će uskoro Vladi KS predložiti da se za v. d. članova Upravnog odbora ove ustanove imenuju Azemina Njuhović i Fahira Kalajdžisalihović, kao predstavnice Vlade KS, te Husein Mehmedović, Refik Šećibović i Josip Mijatović, kao predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo - navedeno je u dokumentu.


Gašenje PPZ-a

Nadalje, ističe se da ministrica Hota-Muminović užurbano radi na uspostavi još jednog novog upravnog odbora, koji će, za razliku od svih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama koji ukupno koštaju nula KM, zajedno s Nadzornim odborom Instituta, prema rebalansu budžeta, "pojesti" 20.000 KM budžetskih sredstava.

Predviđeno je i zaposlenje 13 novih državnih službenika, za koje se iz budžeta, samo u 2021. godini, treba izdvojiti oko 250.000 KM, odnosno već sljedeće godine građane Kantona Sarajevo će ova uhljebljenja koštati više od milion KM. Ove navode provjerili smo i kod Saudina Sivre, predsjednika SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo, koji nam je potvrdio da su informacije poprilično tačne, ali da se, ustvari, radi o većem broju uhljebljenja i višim iznosima koji će se izdvajati iz budžeta.

Rekao nam je da je Sindikat, od početka te priče o gašenju Prosvjetno-pedagoškog zavoda (PPZ) i osnivanju nove javne ustanove, bio i ostao protiv osnivanja nove ustanove, novih upravljačkih struktura, novih fotelja i uhljebljivanja.


Ministrica na putu

Naglasio je da će za Vladu Edina Forte trošenje budžetskog novca na novu ustanovu i nova zapošljavanja u kantonalnu administraciju biti pogubno, dok istovremeno tokom pregovora pričaju kako se plaće radnicima ne mogu povećati zbog inicijative za ukidanje pondera KS.

- Izgledno je da će prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo biti primorani da svoja prava traže kroz proteste i štrajkove. Vlada Edina Forte će u 2022. godini morati povećati plaće radnicima ili će morati podnijeti ostavku. Treće rješenje ne postoji - rekao je Sivro.

Da li su ovi navodi tačni, pokušali smo saznati od resorne ministrice. Međutim, umjesto odgovora, od njenog savjetnika Emila Hodžića dobili smo obrazloženje da je ministrica za odgoj i obrazovanje na službenom putu te da trenutno nije u mogućnosti da odgovori na postavljena pitanja.

- Po povratku sa službenog puta, krajem sedmice, ministrica će dostaviti odgovore na postavljena pitanja - napisao je Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.