TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA

Šest sindikata u KS najavili generalni štrajk, pozivaju Vladu na pregovore

Mi smo na sastancima dobili šipak, rekao je Sivro

Piše: E. Abazović

17.11.2021

Sa press konferencije sindikata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Iz koordinacije šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju više od 14.000 radnika koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, na današnjoj konferenciji za medije, istakli su kako je utvrđeni Nacrt budžeta KS za 2022. godinu uvod za generalni štrajk radnika u ovom kantonu.

Kako su naveli, Nacrt budžeta KS za 2022. godinu iznosi milijardu i 101 milion KM, a da nije planirano povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

-  Ovo je ozbiljno, prvi put smo zaprijetili svi zajedno generalnim štrajkom i on će se desiti. Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani, na dan usvajanja budžeta KS za 2022. pred zgradom KS ćemo okupiti najmanje 100 radnika, a ako ni tada ne bude postignut cilj na narednim protestima ćemo okupiti do 8.000 radnika, bez obzira na kazne i epidemiološke mjere - kazao je Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata uposlenih u oblasti srednjeg obrazovanja u KS.

Predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo rekao je da su zahtjevi za povećanje plata opravdani s obzirom na rast troškova života i činjenicu da u prethodne dvije godine nisu tražili povećanje iz solidarnosti s onim više pogođenim pandemijom.

Pozvali su premijera KS Edina Fortu na razgovore i pregovore.

- Mi smo na sastancima dobili šipak. Pozivam Fortu, ministre u Vladi, zastupnike u Skupštini da ispregovaramo - kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Razočarani potezima Vlade i svojim postupcima sami traže ovakve reakcije sindikata – plate su male, a cijene namirnica i usluga i troškova života enormo su narasle, radnici ovih djelatnosti ne mogu preživjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.