TRIBINA SDA

Softić: Mi imamo nastavak svih ratnih politika koje su izazvale stradanje u ovoj zemlji

Svi pritisci su usmjereni prema nama, Izetbegović neće napraviti nijedan korak unazad, istakao je

Sa sinoćnje tribine. Facebook

Piše: H. J. I.

19.11.2021

Sinoć je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana tribina o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Uvodničari tribine bili su Safet Kešo, predsjednik Povjereništva SDA Novi Grad Sarajevo, Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA BiH i potpredsjednici SDA BiH Melika Mahmutbegović i Safet Softić. 


Sarajevske tribine su sve bolje i bolje

Dedić i Mahmutbegović govorili su o problematici mladih u Bosni i Hercegovini, problemu odlaska i pronatalitetne politike, ali i o blokadi Vlade Federacije BiH koja traje od proteklih Općih izbora u našoj zemlji. 

Pozdravno obraćanje imao je Sedin Kahriman, v.d. predsjednik KO SDA Sarajevo, a tribinu je svojim izlaganjem zaključio potpredsjednik SDA Safet Softić, iznoseći impresije o stabilizaciji Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, ali i sjećanja na period saradnje s aktuelnim predsjednikom Povjereništva novogradske SDA.

- Respektabilan je i vaš broj i vaša struktura večeras. I ove sarajevske tribine su sve bolje i bolje. Zato želim odati priznanje Kantonalnom odboru SDA Sarajevo koji je na putu da se uspješno stabilizira i da to praktično bude ono što je Sarajevo uvijek i bilo, motor svih promjena, motor Stranke demokratske akcije i motor ove države. U dva navrata sam bio predsjedavajući Federalnog parlamenta u vrijeme kada je Safet Kešo bio poslanik, i mogu s punom odgovornošću da kažem da je on bio jedan od najboljih federalnih poslanika u vrijeme dok sam ja vodio taj parlament. Bio je čovjek sa stavom, koga su drugi slušali kada govori i čovjek koji je zračio osobnošću i širokim znanjem. Stoga mi je drago da je g. Kešo prihvatio tešku ulogu u Novom Gradu, da stabilizira političke prilike nakon onoga što se ovdje dogodilo, a dogodilo se puno toga - rekao je Softić.


Nastavak ratnih politika

Softić je izlaganje nastavio tumačenjem aktuelne političke krize u BiH, uz poziv da se ne nasjeda na provokacije, objašnjavajući i razloge svog dolaska u Općinu Novi Grad, a to je namjera da prenese čvrsto obećanje da SDA i njen predsjednik neće uzmaći.

- Mi imamo nastavak svih ratnih politika koje su izazvale stradanje u ovoj zemlji, a čiji krajnji cilj je bio podjela države, devastacija naroda i ubijanje bosanskog duha u nama. Oni to nisu postigli u puno težim vremenima, kada su imali veću snagu i više resursa i mi smo uvjereni da to neće postići ni danas. 

Ove provokacije žele izazvati reakcije koje bi nas odvele s puta koji znači očuvanje države. Država se čuva institucijama i mi ne smijemo nasjesti na provokacije i praviti neke paraorgane. Institucije će i nakon blokade ipak sačuvati legalitet i sve što prati našu borbu i htijenje da ova zemlja ostane netaknuta. Ovaj večerašnji skup pokazuje da smo mi kao narod svjesni izazova pred kojim se nalazimo. Uvjeren sam da je SDA jedina politička snaga koja može sačuvati ovu zemlju. 

Ostali se udružuju i godinu prije izbora samo o tome govore, kako da se udruže i napadnu Stranku demokratske akcije, jer od nje imaju šta uzeti. Svi pritisci su usmjereni prema nama, ali ja vam sa sigurnošću kažem da Bakir Izetbegović neće napraviti nijedan korak nazad, korak koji bi značio slabljenje Federacije i Bosne i Hercegovine. Došao sam da vam to kažem večeras - dodao je Softić.


SDA nema alternative

Potpredsjednik SDA iskoristio je priliku i prokomentarisao odlaske iz SDA, uz poziv da oni koji su otišli, vrate ono što su sa sobom odnijeli, jer to nije njihovo:

- Mi na ovom putu nailazimo na svakakve izdaje, ali to nije odlika samo našeg vremena. SDA je bila predmetom testiranja raznih karijerista, ambicioznih ljudi koji od stranke žele napraviti svoj bankomat i crpiti korist za sebe. Ali koliko god su velike i brojne izdaje, mi znamo da za SDA nema alternative. Ko nije spreman na borbu i čvrstinu, neka ide slobodno. 

Ali problem je što oni SDA napuštaju s onim što nije njihovo. Oni dobiju poslaničke mandate koji znače pozicije u društvu, ali kada napuste SDA oni sve nose sa sobom, kao da je njihovo. Neka im je sretan put, ali neka vrate ono što nije njihovo. A, vama hvala na odzivu i ovom skupu, ali i činjenici da niste izdali, da ste ostali uz SDA i Safeta Kešu, čovjeka koji će sigurno naći put da se stranka stabilizira u Općini Novi Grad – poručio je Softić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.