ODLUKE

Sivro dostavio zaključke Forti i Hota-Muminović: Zbog maćehinskog odnosa protesti 30. novembra

Pozivamo Vladu KS da otpočnemo razgovore po pitanju utvrđivanja visine osnovice za obračun plaća u 2022. u visini od 400 KM

Sivro: Organizirat će proteste i štrajk upozorenja. ARHIV

Piše: E. Ma.

21.11.2021

Premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i kantonalnoj ministrici za odgoj i obrazovanje Naidi Hota-Muminović dostavljen je Zaključak Kantonalnog odbora i odluke Skupštine povjereništva o organizaciji protesta i štrajka upozorenja.

Skupština povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor KS odlučila je da se 30. novembra, na dan održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na čijem je dnevnom redu Nacrt Budžeta KS za 2022. godinu, ispred zgrade Kantona Sarajevo izađe na proteste, a u vrtićima i osnovnim školama održi polusatni štrajk upozorenja.

Dodaju da je odlučeno da se protestni skup održi ispred zgrade Vlade Kantona 30. novembra od 10 do 11 sati, a štrajk upozorenja u vrtićima i osnovnim školama istog dana od 13 do 13.30 sati.

- Shodno trenutnoj situaciji u kojoj niste ponudili nikakvo povećanje osnovice za obračun plaće radnicima u predškolskom odgoju i osnovnom odgoju i obrazovanju, organi našeg Sindikata su na Četvrtoj vanrednoj sjednici Kantonalnog odbora, odnosno Trećoj vanrednoj sjednici Skupštine povjereništva razmatrali i usvojili Zaključak i odluke o organizaciji i održavanju protesta i štrajka upozorenja - naveli su iz Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Koordinacija šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju više od 14.000 radnika koji primaju plaću iz budžeta, najavili su generalni štrajk jer Vlada Kantona Sarajevo nacrtom Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika.

- Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da sindikat posmatra kao socijalnog partnera, promijeni maćehinski odnos prema radnicima koje sindikati koordinacije predstavljaju te da otpočnemo razgovore po pitanju utvrđivanja visine osnovice za obračun plaća u 2022. godini u visini od 400 KM, odnosno razgovore oko ispunjenja naših zahtjeva - najavili su iz Kantonalnog sindikata na čijem čelu je Saudin Sivro.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.