KANTON SARAJEVO

Sindikati dali drugu šansu Vladi KS: Dogovor ili štrajk

Ovlašteni predstavnici reprezentativnih Sindikata traže od Vlade KS da se održi zajednički sastanak u roku od tri dana

Savez samostalnih sindikata poslali dopis Vladi KS. Avaz

Piše: A. Na.

23.11.2021

Koordinacija Sindikata radnika koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo na osnovu Zakona i Kolektivnih ugovora po drugi put podnosi inicijativu za organizovanje pregovora oko definisanja osnovice za obračun plaća za sve radnike koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo za budžetsku 2022. godinu.

Ovlašteni predstavnici reprezentativnih Sindikata traže od Vlade KS da se održi zajednički sastanak u roku od tri dana na kojim bi otvorili pregovarački proces za utvrđivanje osnovice za obračun plaće za budžetsku 2022. godinu. 

- Koordinacioni odbor neće čekati najavu Vlade KS da ćete sa Sindikatima razgovarati 22.decembra 2021. godine. Molimo Vas zakonsku i ugovornu obavezu o otvaranju pregovora sa Sindikatima oko definisanja osnovice za obračun plaća ispoštujete i da pregovore počnemo prije nego što na zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo bude na dnevnom redu tačka Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu - navodi se u dopisu koji je poslat Vladi KS. 



Svršen čin

Ističu, da ukoliko se pregovori ne otvore Sindikat skreće pažnju Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo da neće prihvatiti politiku svršenog čina oko utvrđivanja osnovice za obračun plaća, nego će poduzeti sve zakonske mjere i aktivnosti da Sindikat ostvari svoju pregovaračku funkciju. 

Skupština KS

Koordinacija Sindikata najavila je da će na dan zasjedanja Skupštine Kantona Sarajevo provesti 30.11.2021. godine sindikalne mjere i akcije i to:

1. Štrajk upozorenja u svim sindikalnim organizacijama

2. Organizovanje protestnog okupljanja pred zgradom Skupštine Kantona Sarajevo.

- Ako ove akcije i mjere sindikata ne budu dovoljan povod da se nastali problem riješi dogovorom, Sindikat će poduzeti i radikalnije mjere i aktivnosti u ostavrivanju interesa svog članstva, a to je Generalni štrajk u granama sindikata koji čini Koordinaciju i organizovanje višednevnih i višesatnih protesta - upozoravaju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.