PROTESTI

Pred zgradu Vlade KS dolaze prosvjetari, policajci, državni službenici...

Današnjim okupljanjem žele upozoriti da Vlada KS i sva resorna ministarstva moraju poštivati zakonske procedure, kolektivne ugovore, da trebaju voditi socijalni dijalog i pregovarati sa sindikatima

S jednog od ranijih protesta. ARHIV

Piše: E. Ma.

30.11.2021

Članovi osam sindikata koji zastupaju više od 25.000 radnika koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo, okupit će se danas u 10 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Kako su najavili, učestvovat će 100 predstavnika svih sindikata.

Današnjim okupljanjem žele upozoriti da Vlada KS i sva resorna ministarstva moraju poštivati zakonske procedure, kolektivne ugovore, da trebaju voditi socijalni dijalog i pregovarati sa sindikatima.


U Nacrtu budžeta nije planirano povećanje osnovice za obračun plaća radnika

Jedan od zahtjeva je da Vlada KS zajedno sa sindikatima koji predstavljaju radnike, sporazumno utvrdi osnovicu u iznosu od 400 KM i sa sindikatima potpiše sporazum o toj osnovici.

Također, zatražili su od Vlade KS, odnosno kolegija i Skupštine KS da povuče nacrt budžeta KS sa dnevnog reda današnje Skupštine.

Kako je ranije najavljeno, osam sindikata će organizirati štrajk upozorenja, a potom, ukoliko bude neophodno, i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo u Nacrtu budžeta KS za 2022. godinu koji iznosi 1.101.295.480 KM i koji je na današnjem dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo, nije planirala povećanje osnovice za obračun plaća radnika.


Ko učestvuje na protestima

U protestu učestvuju:

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Sindikat policije Kantona Sarajevo

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo

Sindikat Univerziteta u Sarajevu

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.