SARAJEVO BEZ DIMA

Mural koji pročišćava zrak bit će postavljen kod Katedrale

Destan Hodžić najbolji kandidat za pravobranioca

Mural će biti oslikan na zgradi u ulici Gajev trg 2. Avaz

Piše: A. Nalo

1.12.2021

U blizini Katedrale, na prijedlog kompanije “Phillip Morris BH” iz Sarajeva, uskoro bi trebao biti oslikan fotokatalitički mural „Unsmoke Sarajevo - Sarajevo bez dima“. Kako je zamišljeno, krasit će ga specijalna boja koja pročišćava zrak, a koja se aktivira svjetlošću te zagađivače pretvara u bezopasne nitrate.

Bez reklama

O ovoj ideji gradski vijećnici raspravljat će na sjednici koja je zakazana za srijedu. U materijalu koji je dostavljen vijećnicima piše da je cilj ovog projekta poboljšanje kvaliteta zraka na područjima gdje ima nedovoljno ili nimalo drveća, a saobraćaj je veoma gust.

Ovakvi fotokatalitički murali postoje u Londonu, Rimu, Meksiko Sitiju, Varšavi…

- U ovaj projekt uključila se i Općina Stari Grad, koja je predložila izgled fasade na zgradi koja se nalazi u ulici Gajev trg 2 kod Katedrale. Općina će pribaviti neophodne saglasnosti, kao i odgovarajuća odobrenja, odnosno saglasnosti za oslikavanje murala. Kompanija će snositi cjelokupne troškove projekta u vrijednosti od 20.000 do 30.000 KM. Važno je napomenuti da se neće reklamirati bilo koji proizvodi niti će mural biti komercijalnog karaktera - naveli su iz Stručne službe gradonačelnice Benjamine Karić.


 Izbor pravobranioca

Vijećnici će raspravljati i o izmjeni Statuta Grada Sarajeva, i to po hitnom postupku. Donošenje novog dokumenta potrebno je zbog usklađivanja s važećim propisima, a naročito nakon stupanja na snagu amandmana LI do LVII na Ustav KS, kojima su, između ostalog, utvrđene i nadležnosti Grada. Odlučivat će se i o izboru članova radnih tijela GV, a predloženi su Adi Omerbegović, Kenan Kestendžić, Biljana Lazarević, Elvedin Korora, Mirela Džehverović, Enisa Spahić i Marijela Hašimbegović, kao i o Nacrtu budžeta za 2022. godinu.

Na dnevnom redu bit će i prijedlog odluke o imenovanju pravobranioca Pravobranilaštva Sarajeva. Komisija za izbor i imenovanje GV obavila je intervju s prijavljenim kandidatima. Na osnovu toga napravljena je rang-lista, koja je upućena na razmatranje GV prije konačnog odlučivanja. Prema dostavljenoj listi, Destan Hodžić osvojio je najviše bodova - 98, zatim Admir Jusufbegović - 97, Sanjin Smajlović - 96, Besim Musakadić - 95, Samir Buljina - 87, Mirzeta Mahmutović - 93 i Emir Džaferović - 72 boda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.