SARAJEVO

Ekipe Zimskih službi KJKP "Rad" i "Park" u punom pogonu

Na terenu se nalazi 49 vozila koja su angažovana na čišćenju ulica, te 110 radnika koji ručno čiste trotoare i druge javne površine koje koriste pješaci

Radnici ručno čiste sve površine koje koriste pješaci. Facebook

H. J. I.

30.11.2021

Ekipe Zimskih službi KJKP "Rad" i "Park" su na terenu i nastavljaju sa čišćenjem snijega koji je od jučer napadao u Sarajevu.

Kako su saopćili iz KJKP "Rad", na terenu se nalazi 49 vozila koja su angažovana na čišćenju ulica, te 110 radnika koji ručno čiste pješačke prostore – trotoare i druge javne površine koje koriste pješaci. 

Ekipe radile i tokom noći

Mirza Ramić, glasnogovornik preduzeća "Rad" istakao je da je noćas bilo agažovano 60 radnika na čišćenju stepeništa, prilaza značajnim objektima.

- Ekipe su počele čišćenje jučer u poslijepodnevnim satima kada je počeo padati prvi snijeg i vršeno je čišćenje saobraćajnica prvog i drugog prioriteta. Ekipe su radile i tokom noći, a jutros se kreće sa aktivnostima na čišćenju trećeg i četvrtog prioriteta. Shodno vremenskim prilikama u narednom periodu jer se najavljuju niske temperature radit će se na na posipanju saobraćajnica kako se ne bi stvarala poledica - naveo je Ramić.

Ramić je istakao da KJKP Rad ima potpisane ugovore sa četiri gradske općine kada je u pitanju održavanje saobraćajnica od općinskog značaja, te napomenuo da održavanje pješačkih prostora, mostova, stepeništa na području Općine Novi Grad održava drugo preduzeće, a KJKP Rad je zadužen samo za saobraćajnice.

- Potpisan je i ugovor sa Direkcijom za ceste kada je u pitanju održavanje saobraćajnica od kantonalnog značaja na području četiri gradske općine - dodao je.


Apel građanima da paze kuda se kreću

Iz preduzeća Park su istakli da su njihove ekipe također cijelu noć bile na terenu i tokom snježnih padavina radila na zaštiti krošnji mladih stabala, ukrasnog grmlja i drugog dendro materijala u sedam općina Kantona Sarajevo.

Prema riječima Aldijane Hamze, glasnogovornice preduzeća "Park", od ranih jutarnjih sati nakon što je izvršena zaštita stabala, radi se intenzivno na ručnom i mašinskom čišćenju snijega sa parkovskih staza, prolaza, stepeništa, platoa koji prolaze ili se nalaze u sklopu zelenih površina u nadležnosti tog preduzeća.

- Težak i mokar snijeg izazvao je u Velikom i Malom parku štetu na dijelovima krošnji dva velika stabla. Intervenisala je i ekipa "Parka" za uklanjanje i sječu obrušene drvne mase, a staze kroz ova dva parka sada su prohodne - kazala je Hamza dodavši kako na drugim zelenim površinama do sada nije zabilježena šteta na stablima i drugom zelenilu.

Iz preduzeća "Park" su apelovali na građane da vode računa o mjestima kojima se kreću, da to nije u blizini velikih i starih stabala te naglasili da to svakako važi i za parkiranje automobila s posebnim akcentom vozačima da vozilima ne blokiraju prilaze parkovima i zelenim površinama kako bi mehanizacija i radnici "Parka" mogli neometano vršiti svoje aktivnosti.

Inače pri zimskoj službi preduzeća Park formiran je i operativni tim koji će biti konstantno u pripravnosti i vršiti koordinaciju rada timova na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće i Trnova. U operativni tim uključena je i Služba komunalnih redara koja će intenzivnim nadzorom na terenu pratiti provedbu zakonskih odredbi te postupanje privrednih subjekata i fizičkih osoba u toku snježnih padavina, formiranja ledenica i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.