REAKCIJE

Vlada KS: Za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno 115 miliona KM godišnje

Istaknuto je da je jasan stav Vlade KS da su razgovori o povećanju plata uposlenika koji je primaju iz budžeta KS neophodni, s obzirom na značajan porast troškova života.

E. Ma.

S jedne od ranijih sjednica Vlade KS

Foto: Arhiv


Vlada Kantona Sarajevo (KS) za sutra je zakazala sastanak s predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz budžeta KS jer, kako je navedeno, cijene važnost socijalnog dijaloga i saradnje sa sindikalnim organizacijama.

Istaknuto je da je jasan stav Vlade KS da su razgovori o povećanju plata uposlenika koji je primaju iz budžeta KS neophodni, s obzirom na značajan porast troškova života.

Iz Vlade KS tvrde kako je bitno navesti činjenice o prosječnim primanjima u Kantonu Sarajevo po sektorima za minuli rad, topli obrok, prijevoz, regres i ostale dodatke.

Tako navode iznos u osnovnom obrazovanju od 1.247,90 KM, srednjem obrazovanju 1.262,98 KM, ustanovama kulture 1.441,20 KM, ustanovama socijalne zaštite 1.201,06 KM, MUP-u 1.200,44 KM, upravi policije 1.625,28 KM, ministarstvima i službama KS 1.551,87 KM, te na Univerzitetu u Sarajevu 2.259,13 KM.

Naglasili su da je za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM na godišnjem nivou u budžetu KS. Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanja plata u iznosu 20 miliona KM godišnje.

Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu Federacije BiH, polučiti katastrofalne posljedice po budžet Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

NA VRH

Podijeli članak na