SARAJEVO

Vanredno obraćanje Forte: Vlada KS odobrit će danas 49 radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama

Sva ova radna mjesta su ranije odobrena i ne radi se o novom zapošljavanju, već upotpunjavanju radnih mjesta koja finansira Zavod zdravstvenog osiguranja KS

Piše: A. Saračević

2.12.2021

Haris Vranić. A. SARAČEVIĆ

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je danas vanrednu konferenciju za medije na kojoj je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i dodatnom kapacitiranju u zdravstvenim ustanovama, odnosno zapošljavanju u Domovima zdravlja KS.

On je rekao da će danas Vlada KS odobriti 49 radnih mjesta u zdravstvenim ustanovama. Među njima je nemedicinski kadar poput ekonomisti, računovođe, pravnici, zaštitari, higijeničarki...Naveo je i kako je 21 radno mjesto danas za medicinare, naprimjer tri pedijatra, pet pulomologa... 

- Sva ova odobrenja finansira Zavod zdravstvenog osiguranja KS i mora odobriti svako radno mjesto. Sva ova radna mjesta su ranije odobrena i ne radi se o novom zapošljavanju, već upotpunjavanju radnih mjesta - naveo je Forto.

Pored njega, prisutnima se obratio i Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

- Ovo su se višomjesečni zahtjevi nagomilali, intervenisali smo s prijemom na ograničeni period, no to se pokazalo da ne daje najbolje rezultate. Radi se o svim mjestima za koje javno-zdravstvene ustanove imaju sredstva - kazao je Vranić.

Ljekari porodične medicine i pedijatara su posebno problem, a o ovoj temu jutros su održali sastanak i s direktorom Doma zdravlja KS Abelom Baltiće.

- Jutros smo imali sastanak s novim direktorom Doma zdravlja. Pokušavamo popuniti te praznine. Za deset mjeseci ne mogu se riješiti svi problemi od posljednjih 30 godina. Zdravstveni sistem je potpuno raštimovan, politički uništen. Dali smo smjernice prema Zavodu za javno zdravstvo da za sljedeću godinu ostanu smao deficitarne specijalizacije, neće biti specijalizacija po želji naredne godine - naveo je, između ostalog, Vranić.

Dodao je da svakim danom rade na poboljšanju u ovom sektoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.