INICIJATIVA GRADONAČELNICE

Sarajevska Vijećnica u bojama zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata

Povodom proslave 50 godina od sticanja nezavisnosti i ujedinjenja sedam emirata u jednu modernu državu

E. Ć. / Fena

Fena u bojama zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata

Foto: fena


Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) centar su dešavanja i svjetskih medija ovih dana jer se u Dubaiju održava najpoznatija međunarodna izložba inovacija i poduzetništva EXPO 2020 Dubai, a povodom proslave 50 godina od sticanja nezavisnosti i ujedinjenja sedam emirata u jednu modernu i nezavisnu državu kakva su danas Ujedinjeni Arapski Emirati, na EXPO-u je danas i Nacionalni dan zemlje domaćina.

Tim povodom gradonačelnica Benjamina Karić i uprava Grada Sarajeva usvojili su Inicijativu Vlade Kantona Sarajevo da Vijećnica večeras bude osvjetljena bojama zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- U čast naših prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i njihovog jubileja željeli smo poslati čestitku iz Bosne i Hercegovine za njihov veliki praznik i zahvaliti za sve ono što su Emiraćani učinili za nas - kazao je ministar Adnan Delić, povodom večerašnjeg osvjetljenja Vijećnice, u čast Emirata.

Sarajevo pamti avion pomoći na početku pandemije

Napomenuo je i da mi pamtimo da su nam prijatelji iz Emirata poslali avion pomoći na početku pandemije, kao i da su još 2017. godine Bosni i Hercegovini ponudili paket vrijedan 1,5 miliona KM da bi mogli da se dostojanstveno predstavimo na sajmu EXPO 2020 u Dubaiju.

- Osim toga, napravili su nam i niz ustupaka da bismo, uprkos mnogim izazovima, na kraju ipak bili dijelom ovog velikog svjetskog događaja. Mi to moramo cijeniti i vrjednovati - istakao je ministar Delić.

Na kraju, iz Vlade Kantona Sarajevo navode da je važno njegovati dobre prijateljske međudržavne odnose s UAE jer su oni, unazad pet godina, najbrojniji turisti u našem kantonu, ali i Bosni i Hercegovini.

Ujedinjeni Emirati za 50 godina od pješčane pustinje napravili savremenu državu

Delić iskoristio je priliku i uputio zvaničnu čestitku predsjedniku UAE seikhu Khalifi bin Zajedu Al Nahijanu povodom tog značajnog praznika.

- Ujedinjeni Emirati su, u proteklih 50 godina od pješčane pustinje, napravili savremenu državu koja je danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta. Oni su primjer kako hrabrost i odvažnost viziju i ideju mogu pretvoriti u realnost. Ono što su oni postigli u proteklih 50 godina vrijedno je divljenja. Našim prijateljima čestitamo 50 godina nezavisnosti, želimo da i narednih 50 godina žive i grade sjajni arapski san - navodi u čestitki ministar Delić, saopćila je Služba za protokol i press KS.

NA VRH

Podijeli članak na