SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Marić o smrti Džene Gadžun: Tragično je da neko plati 2.500 ili 3.000 KM da bi umro

Ministar Haris Vranić kazao je da unutar KS ima previše privatnih zdravstvenih ustanova te pitao da li su potrebne javne ustanove pored ovih podataka

Marić: Tragedija je potresla sve nas. avaz

Piše: L. Memčić

6.12.2021

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Ministar Haris Vranić kazao je da unutar KS ima previše privatnih zdravstvenih ustanova te pitao da li su potrebne javne ustanove pored ovih podataka.

- Unutar KS, u ovom Kantonu ima 21 privatna ginekoloških ordinacija, internističkih 15, dermatoveneroloških 12, pedijatrijskih četiri, neuropsihijatrijskih i neuroloških 15, oftamoloških pet, maksilofacijalna jedna, ultrazvučnih osam, otorinoralingoloških pet, ortopedskih pet, fiskalna medicina i fizijatrija 10, hirurških sedam, jedna za anesteziju i terapiju, 209 stomatoloških ordinacija, zubotehnički laboratoriji 32 i 41 poliklinika i dvije bolnice - rekao je Vranić te upitao da li ovo zahtijeva posebnu tematsku sjednicu.


Obrisi para sistema

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a kazao je da je sasvim sigurno da zdravstveni sistem ima obrise para-sistema.

- Ako pobrojimo sve ove manjkavosti, vidimo da je riječ o jednoj vrsti para sistema jer postoje stvari koje nisu u skladu sa propisima i zakonom. Ta tragedija je potresla sve nas. Smatram da moraju poteći neke inicijative da se ovakvi događaji ne dešavaju u buduće. Bio sam za potpunu ravnopravnost privatnih klinika sa zdravstvenim sektorom. Kroz šumu ovih zdravstvnih ustanova koje je pobrojao ministar, ne mogu a da ne kažem da je pitanje odgovornosti ključno u svemu. Volio bih da mi sa ove sjednice, potekne jedna inicijativa prema Tužilaštvu da svi koji su sudjelovali u tome odgovaraju i da se to što prije završi - istakao je Marić.

Pozvao je sve nadležne da ovaj slučaj bude polazna tačka za uređenje zdravstvenog sistema.

- Tragično je da neko plati 2500 ili 3000 KM da bi umro. Zahtijevam da mi što prije dobijemo prijedloge ili nacrt rješavanja ovih problema u zdravstvu - naveo je Marić.

Smjena dr. Bejtovića

Jasmina Biščević-Tokić je kazala da će kao Klub SDA tražiti ostavku doktora Benjamina Bejtovića na mjestu člana Upravnog odbora u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Kako je kazala, vrši se zloupotreba privatnih i pojedinih državnih ordinacija.

Predložila je zaključke ispred Kluba SDA da Tužilaštvo KS što prije istraži slučaj o smrti Džene Gadžun.

- Pozivamo premijera da u toku današnje sjednice pokrene hitnu proceduru smjene člana Upravnog odobra ZZO KS. Zahtjevamo da inspekcija vrši nadzor svakih 60 dana u privatnim zdravstvenim ustanovama - navela je te dodala da se donese uredba kojom se zabranjuje rad i u privatnom i javnom zdravstvenom sektoru, kao i da se pokrene pitanje izrade jedinstvenog cjenovnika u privatnim i javnim ustanovama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.