SARAJEVO

Obilježena 29. godišnjica "1. Slavne-Viteške brigade"

Kroz brigadu je prošlo 7.000 boraca, a na njenom ratnom putu 624 pripadnika ugradilo je živote u temelje slobodne BiH

A. S.

6.12.2021

Odata počast - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Povodom 29. godišnjice "1. Slavne-Viteške brigade" položeno je cvijeće i odata počast na šehidskim mezarjima, spomen obilježjima i grobljima na području Kantona Sarajevo. Brojne delegacije prisustvovale su obilježavanju godišnjice ove brigade koja u uz slavna počasno nosi naziv i viteška.

Ovom prilikom, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, kao i vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo na šehidskom mezarju Kovači i haremu Alipašine džamije odali su dužnu počast onima koji su dali svoje živote u odbrani od agresije na BiH .


Evocirane su uspomene na na ratni put ove brigade

Predstavnici Udruženja "1. Slavna –Viteška brigada", nadležne općinske službe, veterani brigade, porodice šehida i poginulih boraca, kao i građani položili su cvijeće i spomen obilježjima u Pofalićima, Velešićima, Kobiljoj glavi, Vogošći, Buća Potoku, kao i u Aleji veterana. Počast je odata i na šehidskom mezarju Stadion, grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Za 29. godišnjicu "1. Slavne-Viteške brigade" upriličeno je i prigodno druženje veterana u Memorijalnom centru na Trgu heroja. Evocirane su uspomene na dane u periodu od 1992. do 1995. godine i na ratni put ove brigade.

Današnji dan, 5. decembar uzima kao Dan ove brigade, jer su tada njeni pripadnici zauzeli čuvenu kotu 850 na Žuči. U ovim borbama 58 pripadnika brigade dalo je svoje živote, dok je veći broj teže ili lakše ranjen.


Priznanje “Zlatni ljiljan” dobio je 71 pripadnik

Kroz brigadu je prošlo 7.000 boraca, a na njenom ratnom putu 624 pripadnika ugradilo je živote u temelje slobodne BiH. Više od 2.000 pripadnika teže je ili lakše ranjeno, a 71 pripadnik je dobio ratno priznanje “Zlatni ljiljan”.

Komandant Enver Šehović dobio je Orden heroja oslobodilačkog rata, heroina Fadila Odžaković Žuta orden "Zlatnog grba sa mačevima", te Ibrahim Dervišević orden "Zlatnog ljiljana sa vijencem".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.