SARAJEVO

Nastavljeni pregovori Vlade KS i predstavnika sindikata: Povećanje osnovice od 1,5 do 2 posto

Od sljedeće godine, ukoliko ostanu isti uslovi, to bi značilo 14 miliona maraka budžetskog novca na plate zaposlenih na budžetu KS

Sa današnjeg sastanka. Vlada KS

Piše: E. Ma.

8.12.2021

Vlada Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, danas je održala drugi krug pregovora sa predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz Budžeta KS. 

Takvih je, prema riječima premijera Forte 14.000.

Kako je naveo Forto, suština zbog koje Vlada želi da pregovara o osnovici za narednu godinu prije usvajanja budžeta je činjenica da su značajno porasli troškovi života u KS i cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Imajući u vidu velike ambicije koje ova Vlada ima u smislu programa za razne kategorije stanovništva i određenu nesigurnost zbog predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH, ova Vlada sindikatima nije mogla ponuditi više od 1,5 do dva posto povećanja u ovome trenutku i još toliko sredinom naredne godine. To suštinski znači oko sedam do 10 miliona KM na godišnjem nivou. Od sljedeće godine, ukoliko ostanu isti uslovi, to bi značilo 14 miliona maraka budžetskog novca na plate zaposlenih na budžetu Kantona Sarajevo - kazao je poslije sastanka Forto.

Kako je dodao, Sindikati su nezadovoljni tom ponudom, ali je potcrtao da je to iznos koji Vlada u ovome momentu može ponuditi.

- Ponuda nije velika, ali ako bi se u narednim godinama pregovaralo ovako - u najboljoj volji, položaj tih radnika vremenom bi se možda značajnije popravio - rekao je premijer Forto, te zaključio da je nastavak pregovora sa sindikatima zakazan za utorak, 14. decembar 2021. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.