PREGOVORI

Sivro: Forto me zvao u hodnik da se fizički obračunamo

Zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji Eće i Katice do sukoba nije došlo, naveo je Sivro

Saudin Sivro,Edin Forto. Avaz

Piše: E. Ma.

8.12.2021

Na danas održanim pregovorima, na kojima smo svi svjedočili demagogiji i populizmu premijera Edina Forte, vjerovatno ste svi bili u šoku i nevjerici kada ste čuli da je Vlada Kantona Sarajevo ponudila ˝velikih˝ 5 KM za povećanje osnovice, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

- Svjedočili ste i vrlo neprimjerenom ponašanju premijera Edina Forte, koji viče i galami za pregovaračkim stolom, a također ste svjedočili pozivu premijera upućenog predsjedniku Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS da ˝izađe u hodnik da se fizički obračunaju˝. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji i intervenciji predsjednika Sindikata policije KS, gospodina Sadika Eće i ministra unutrašnjih poslova, gospodina Admira Katice, do fizičkog obračuna između premijera i predsjednika Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS nije došlo - piše u saopćenju Sivre koje je dostavio ostalim članovima pregovaračkog tima sindikata.

Iz prethodno navedenih razloga kao i činjenice da Vlada Kantona Sarajevo u pregovorima, kako je naveo, ponižava radnike u predškolskim ustanovama i osnovnim školama, predstavnik Kantonalnog odbora SSOOiO FBiH KO KS neće prisustvovati pregovorima.

- SSOOiO FBiH KO KS i dalje ostaje u punom kapacitetu sastavni dio Koordinacije 8 sindikata i predlaže da se u srijedu, 29. decembra 2021. godine u svim osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, MUP-u i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodu i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva provede štrajk upozorenja u trajanju od dva sata (8:00-10:00h) te da se izvrše pripreme za organiziranje masovnih protesta ispred Vlade Kantona Sarajevo, na dan održavanja Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu će biti prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu.O ponašanju premijera Edina Forte će se očitovati organi SSOOiO FBiH KO KS u narednom periodu - istakao je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.