SARAJEVO

Obilježena 29. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis

Položeno cvijeće i odata počasti na spomen obilježju Smailu Šikalu, Ferizu Tumbulu, Senau Čoliću i Nusetu Brkiću

S obilježavanja godišnjice. Vlada KS

Piše: E. Ma.

9.12.2021

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen obilježju Smailu Šikalu u Boljakovom potoku, te na lokalitetu općine Novi Grad, jučer je obilježena 29. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis, te pogibije Zlatnog ljiljana i nosioca Medalje za hrabrost Smaila Šikala, kao i pomoćnika komandanta za bezbjednost Feriza Tumbula i komandira četa Senada Čolića i Nusreta Brkića.

Tim povodom, upriličena je i svečana akademija uz večer poezije u multimedijalnoj sali općine Novi Grad, kojoj su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, te ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Ministar Osmanović je tom prilikom naglasio kako je obaveza da čuvamo uspomenu na svaki uzvišeni čin naših heroja.


S obilježavanja godišnjice. Vlada KS

- Ne postoji adekvatan način na koji bismo se mogli odužiti svima onima koji su zaslužni za našu slobodu, a koji je nisu dočekali. Nama u amanet ostavljena je obaveza da se ih sjećamo, čuvamo uspomenu na njihovu hrabrost i podvige. Posebna je obaveza svih nas da ne damo zaboravu i nemaru da nas savlada. Jer, narod koji zaboravlja svoju historiju, rizikuje da mu se ista ponovi. Poklanjajući posebnu pažnju ovakvim skupovima u kojim ćemo pričati o hrabrosti vojnika Armije BiH, mi njegujemo kulturu sjećanja, i ne dajemo zaboravu naše heroje poput Smaila Šikala, te Feriza Tumbula, Senada Čolića i Nusreta Brkića, zbog kojih smo večeras ovdje - istakao je ministar Osmanović.

Kazao je kako je, “nažalost, zastupljeno selektivno sjećanje, filtrirano kroz društveno-politički odnos u kojem se historijski događaji posmatraju bez konteksta i korelacija sa vremenom u kojem su se odigrali”, te da smo svjedoci kako se često poriču historijske činjenice.

- Zato moramo posebnu pažnju poklanjati ovakvim skupovima u kojim ćemo pričati o hrabrosti vojnika Armije BiH kao civilizacijske vrijednosti odbrane života pred silom zla i destrukcije. Kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH, odreda policije ‘Bosna’, često sam imao priliku da se na ratištima sretnem sa pripadnicima ‘Druge viteške’ nazivajući ih vitezovima, jer oni to i jesu. Heroji, vitezovi i stub naše odbrane i naše slobode - naglasio je ministar Osmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.