INICIJATIVE

Život ugroženih Covid pacijenata može spasiti ECMO aparat

Može zamijeniti funkciju pluća bolesnika, kaže Srna

Aparat bi pomogao zdravstvenim radnicima u borbi protiv bolesti. Avaz

Piše: A. Nalo

17.12.2021

Svaka zdravstvena ustanova na području Kantona Sarajevo (KS) trebala bi imati ECMO aparat koji će omogućiti dodatni nivo opremljenosti u borbi zdravstvenih radnika s teškim kliničkim slikama pacijenata koji boluju od COVID-19, a gdje respirator nije dovoljan.

Tog nedostatka svjesna je zastupnica u Skupštini KS Segmedina Srna - Bajramović. Prema Vladi KS uputila je inicijativu da se, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) i zdravstvenim ustanovama, izvrši analiza potreba ECMO aparata te da se, ukoliko se ukaže potreba, pokrene procedura nabavke.


Srna: Adekvatna pomoć. Avaz

Ubacivanje zraka

- U borbi protiv COVID-19, koji je u svojim posljedicama izuzetno nepredvidiv, svjedoci smo da postoje stanja kada ni respirator nije dovoljan da osigura adekvatnu plinsku razmjenu, a bolesnik je i dalje životno ugrožen zbog neadekvatne oksigenacije organizma - naglasila je Srna - Bajramović.

Prema njenim riječima, u takvim slučajevima od izuzetne važnosti je primjena ECMO aparata koji ima mogućnost da zamijeni funkciju pluća bolesnika. Znači, ne da ubacuje zrak u dišne puteve, već da vrši funkciju respiracije, odnosno razmjene plinova.


Obaveza planiranja

ZZOKS podržava ovu inicijativu. Međutim, osiguranje sredstava u slučaju eventualno iskazane potrebe za nabavkom ECMO aparata nije u nadležnosti Zavoda shodno članu 13. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- Njime se definira da Kanton osigurava sredstva za vršenje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, a što, između ostalog, obuhvata investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova, odnosno obavezu planiranja sredstava u budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu - kazali su iz ZZOKS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.