SARAJEVO

Roditelji protiv eksterne mature, ministrica poručila: Tražimo najbolje rješenje

Anketa koju je provelo Vijeće roditelja Kantona Sarajevo pokazala je da je 85 posto roditelja učenika devetog razreda protiv ove prakse

Naida Hota-Muminović. Avaz

Piše: E. Ma.

21.12.2021

Anketa koju je provelo Vijeće roditelja Kantona Sarajevo pokazala je da je većina roditelja učenika devetog razreda protiv provođenja eksterne mature.

Iz Vijeća roditelja KS saopćili su kako je u anketi o provođenju eksterne mature učestvovalo 90 posto roditelja učenika devetih razreda, dok se 10 posto nije željelo izjasniti. Protiv provođenja eksterne mature bilo je 85 posto roditelja.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović povodom zahtjeva za otkazivanje eksterne mature poručila je da je u narednom periodu spremna na zajednički dijalog i traženje najboljih rješenja.

Navela je da osim zahtjeva za otkazivanje stižu i apeli da se matura održi.

Ona je istakla kako opća ismenost mora biti od posebnog značaja te kako će zbog toga ponovo organizovati eksternu maturu.

- Cijeli svijet radi eksterne provjere znanja i cijeli svijet radi na tome da se počnu popravljati štete koje su nastale zbog pandemije, koja nikoga nije poštedjela. Naši učenici u prosjeku imaju odličan uspjeh u KS. Prosječna ocjena od 4,63 na kraju prošle školske godine u osnovnim školama garant je da možemo ući u ovaj proces - rekla je Hota-Muminović.

Dodala je kako su katalozi za eksternu maturu objavljeni 2018. godine, te da je prilagođena složenost zadataka. 

- Još jedna olakšica je ta što će ispitna pitanja na maturi biti ista kao u katalogu. Eksterna matura se radi ne na osnovu ispitnih kataloga, nego iz ispitnih kataloga. To je velika olakšica. Za sve učenike koji su se spremali za eksternu maturu neće biti briga i poteškoća. Učenici koji još nisu počeli imaju svoje kataloge i sigurna sam da će naši nastavnici, profesionalci u obrazovanju, dati maksimum od sebe da sistematiziraju gradivo i pomognu našoj djeci da pređu na viši obrazovni nivo. Sve što propustimo u jednoj fazi života - teško je nadoknadivo kasnije - rekla je ministrica Hota-Muminović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.