RAZGOVOR

Dr. Sead Željo za "Avaz": Izolatorij je otvoren zahvaljujući Fahrudinu Radončiću, koji je prepoznao zahtjeve struke i potrebe građana

Menadžment i uposlenici Opće bolnice uložili su ogroman rad i trud da ova zdravstvena ustanova ostane otvorena sve vrijeme za liječenje i Covid pacijenata, ali i svih drugih kojima je ljekarska pomoć bila potrebna

Piše: E. Maslo

22.12.2021

Dr. Sead Željo: Pozitivni rezultati. Avaz

Predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", dr. Sead Željo, koji je i u prethodnom mandatu bio na ovoj funkciji, u razgovoru za portal "Avaza" komentirao je rezultate rada ove zdravstvene ustanove u ovoj godini.

On je rekao da su u ovoj godini, koja je bila u znaku borbe s koronavirusom, menadžment i uposlenici Opće bolnice uložili ogroman rad i trud da ova zdravstvena ustanova ostane otvorena sve vrijeme za liječenje i Covid pacijenata, ali i svih drugih kojima je ljekarska pomoć bila potrebna, ali i da se osiguraju svi resursi za liječenje sugrađana.

Posebno je zahvalio lideru SBB-a Fahrudinu Radončićuna čiju je inicijativu otvoren Covid izolatorij u ovoj bolnici.

- Gospodin Radončić je kao ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordinacionog tijela za zaštitu ljudi i materijalnih dobara prepoznao zahtjeve struke i potrebe građana. Odajem mu priznanje jer je prepoznao politički ambijent, slušao struku i pravovremeno reagirao te dao upute i pokrenuo inicijativu da se u sklopu Opće bolnice otvori izolatorij. Gospodin Radončić je 24 sata bio na raspolaganju u najtežim vremenima i dobrim savjetima pomagao u realizaciji ovog velikog projekta - istakao je dr. Željo.


Redovne konferencije i kontakti sa stručnjacima iz svjetski poznatih klinika

Kako je naveo, u ovoj pandemijskoj godini višestruko je povećan broj usluga, a za pacijente su uvedene i nove usluge koje se ranije nisu radile u ovoj ustanovi.

- Istovremeno, za osoblje je organizirana i kontinuirana edukacija. Osim redovnih online konferencija i kontakata sa stručnjacima iz svjetski poznatih klinika, uspjeli smo prvi organizirati i međunarodni simpozij o izazovima COVID-19 - kazao je dr. Željo.

U Općoj bolnici trenutno radi oko 900 uposlenika, od toga je 688 medicinski kadar, a 181 nemedicinski.

- Za prethodnih 11 mjeseci ukupno je urađeno 342.711 pregleda, 8.321 operacija, 1.300 poroda, a na bolničkom liječenju je bilo skoro 13.000 pacijenata. Od avgusta prošle godine i dolaska novog menadžmenta do kraja novembra ove godine urađeno je 500.000 pregleda, više od dva miliona usluga, skoro 9.000 operacija, 1.874 poroda, a na bolničkom liječenju je bilo više od 18.000 pacijenata. Kroz Covid odjel Opće bolnice za 11 mjeseci je prošlo više od 10.000 pacijenata, a od kraja oktobra prošle do kraja novembra ove godine oko 20.000. Imali smo na hospitalizaciji i 75 djece zaražene koronavirusom sa srednje teškom kliničkom slikom. Više od 500 djece praćeno je kroz Covid ambulantu. Na liječenju smo imali i trudnice s pozitivnim ishodom - rekao je dr. Željo.

Dodao je da su povećanjem usluga povećani i troškovi liječenja, a posebno za Covid pacijente, a ipak finansijski pokazatelji o poslovanju Opće bolnice govore da godinu završavaju pozitivno.



Zahvalnost Nenadiću i Vraniću

On je govorio i o planovima za naredni period.

- Planovi su nam adaptacija sprata izolatorija te da nastavimo put ka dobivanju statusa kantonalne i univerzitetske bolnice, te daljnje proširivanje usluga. Zahvalio bih prijašnjoj Vladi KS, s premijerom Mariom Nenadićem na čelu, koji su započeli i realizirali izolatorij u Općoj bolnici. Nadam se da će sadašnja vlada nastaviti već uhodanim putem koji je napravila bivša vlada i da će završiti s realizacijom ranije započetih projekata. Zahvalio bih posebno resornom ministru KS, prof. dr. Harisu Vraniću na nesebičnoj podršci i pomaganju rada ove bolnice i cijeloj Vladi KS, bez čije pomoći ne bismo mogli postići ove zapažene rezultate. Želio bih istaći da smo u stalnom kontaktu s Vladom i resornim ministrom koji u ovim teškim vremenima daju veliku podršku radu ove bolnice - istakao je dr. Željo.

Dodao je da je Upravni odbor zadovoljan radom direktora Opće bolnice, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

- On će i dalje imati podršku Upravnog odbora u radu i sluha za projekte. Bitno je istaći i da uredno ispunjavamo sve svoje i ranije preuzete finansijske obaveze i sadašnje prema dobavljačima, ali nipošto nauštrb pacijenata - rekao je dr. Željo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.