POJAČANE KONTROLE

Za posjedovanje i paljenje petardi kazne od 300 do 900 KM

Za rad bez odobrenja kazne do 1.500 KM

Bit će kontrolirani štandovi u užoj jezgri grada. Avaz

Piše: A. Nalo

23.12.2021

Kako bi se spriječila prodaja pirotehnike na štandovima na kojima se prodaju nakit i pokloni za nastupajuće praznike, tržišni i turistički inspektori u Kantonu Sarajevo (KS) te pripadnici svih policijskih uprava u KS ovih dana pojačat će kontrole. Potvrdila je to za “Avaz” Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Inače, prema Zakonu o javnom redu i miru, zabranjeno je posjedovanje, paljenje, nuđenje, prodaja ili kupovina opasnih prskalica, petardi i raketica.


Brdarić: Opasna roba. Avaz

Porijeklo robe

- Zajedno će raditi na sprečavanju nelegalne prodaje, uključujući i prodaju pirotehničkih sredstava. U skladu s odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, inspektori kontroliraju prodaju bez odobrenja za rad nadležnog organa, odnosno prodaju robe koja nema vjerodostojnu dokumentaciju, a iz koje se nedvosmisleno može utvrditi porijeklo i vlasništvo - kazala je Brdarić.

Ovim zakonom, kako ističe, kazne za rad bez odobrenja iznose od 1.000 do 1.500 KM.


Nadležni organi

- Za provođenje ovog zakona na terenu zaduženi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Prema tome, građane koje zateknu da na javnom mjestu posjeduju, pale, ustupaju, prodaju, kupuju ili nude petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, mogu kazniti od 300 do 900 KM - naglasila je Brdarić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.