TUZISTIČKA ZAJEDNICA KS

Bogata ponuda u Sarajevu: Zabava, kultura, sport za Sarajlije i turiste

Kroz javne pozive TZ KS ove zime će osigurati praznično ukrašavanje ulica i mostova Sarajeva kao i dekoracija na olimpijskim planinama

S konferencije za medije. Fena

Fena

23.12.2021

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, objavila je danas dva javna poziva: Zimski kalendar dešavanja i Sarajevo Winter Fest, kojima dodjeljuje bespovratna finansijska sredstva za programe i projekte značajne za razvoj i promociju turizma KS, a čija će realizacija biti u periodu od 25.decembra 2021.godine do 21. marta 2022.godine, tokom turističke sezone.

Putem javnih poziva podržani su projekti iz različitih oblasti: zabava, kultura, sport, gastronomija, tradicija, a koji će osigurati brojne kvalitetne sadržaje.

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice KS Kenan Magoda, koordinatorica Emina Nizić i stručni savjetnik za razvoj turizma i kreativne projekte Faruk Čaluk na konferenciji za medije predstavili su projekte koji će doprinijeti razvoju turizma i oživjeti zimsku turističku sezonu.


Više od stotinu pojedinačnih aktivnosti

Više od stotinu pojedinačnih aktivnosti bit će realizirano kroz 40 podržanih projekata za koje je TZ KS izdvojila više od 800.000 KM.

Aktivnosti će se održati na više od 10 različitih lokacija u tri mjeseca dešavanja. Kroz javne pozive TZ KS ove zime će osigurati praznično ukrašavanje ulica i mostova Sarajeva kao i dekoracija na olimpijskim planinama.

Istaknuto je da će muzički i zabavni sadržaji u gradu, na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću dovesti regionalne zvijezde poput Crvene jabuke, Zabranjenog pušenja, Kiki Lesendrić i Piloti, Letu štuke, Regina, Konvoj, kao i mlade muzičke nade, a ljubitelji elektronske muzike uživati će u nastupima poznatih DJ-eva.

Turistička zajednica KS, kako je na konferenciji naglašeno, podržava razvoj novih turističkih proizvoda pa će tako po prvi put ljubitelji zimskih sportova moći dočekati Novu godinu na skijama, a zaljubljenici u adrenalinske sportove će dobiti priliku za obilazak Bjelašnice na krpljama.

Osigurana je i podrška sportskim događajima koji imaju međuanrodni karakter i veliku vidljivost, te dovode zvijezde poput Ivice Kostelića i Elvedine Muzaferije.

Kroz zanimljive aktivnosti tokom cijele zime, cilj je produžiti trajanje zimske turističke sezone, povećati broj turističkih dolazaka i noćenja, smanjiti sezonalnost turističkih posjeta te ponuditi turistima i lokalnom stanovništvu atraktivne i nove sadržaje.

Razvoj, unapređenje i promocija turizma, kreiranje novih sadržaja i obogaćivanja turističlke ponude, istakli su Magoda, Nizić i Čaluk, ostaju prioritet Turističke zajednice KS.

U tom smislu je Magoda potvrdio da je cilj svih aktivnosti unaprijediti i obogatiti turističku ponudu kojom bi privukli turiste, jer, kako je Magoda kazao, pandemija koronavirusa nepovoljno je uticala na razvoj turizma, ali je 2021.godina bila relativno bolja, i šteta koju je pandemija koronavirusa načinila djelimično je sanirana.

Podrška radu muzeja, kulturnih institucija i udruženja

Ove godine je zabilježeno 52 posto prometa od najbolje godine za turizam 2019.godine.

Turizam je najbrže rastuća grana privrede i bez brzog rasta turizma ne možemo očekivati brzi oporavak privrede u KS, pa ni u BiH – rekao je Magoda u izjavi za Fenu i dodao da rade na promociji TZ KS.

Podrškom radu muzeja, kulturnih institucija i udruženja Turistička zajednica KS će dati doprinos revitalizaciji i prezentaciji i kutlurno-historijskog naslijeđa, očuvanju tradicije, te razvoju gastro i festivalskog turizma.

U toku je JP3/2021 “Promocija brenda Visit Sarajevo kroz sport” s ciljem povezivanja turizma i sporta, a više o projektu zainteresirani mogu pronaći na web stranici : visitsarajevo.ba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.