ODLUKE

Vlada KS nabavlja ultrazvučni aparat za potrebe bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Riječ je o savremenom ultrazvučnom aparatu

Za Opću bolnicu izdvojeno 84.000 KM. Avaz

Piše: A. Na.

26.12.2021

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo osiguralo je kroz budžet za ovu godinu 268.000 KM za nabavku medicinskih uređaja Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, Općoj bolnici “ Prim.dr. Abdulah Nakaš” i Domu zdravlja u Goraždu.

Na zahtjev Kliničkog centra, bit će finansirana nabavka šest CTG aparata za potrebe odjela ginekologije i akušerstva u toj bolnici. U tu svrhu iz budžeta će biti izdvojeno 100.000 KM.



Biopsija prostate

Kako je pojašnjeno, CTG ili kardiotokografija predstavlja najčešće korištenu metodu za nadzor stanja bebe prije i u toku rađanja, zbog čega su ovi uređaji od velikog značaja kako za praćenje stanja fetusa i novorođenčadi, tako i za osjetljivu populaciju trudnica.

Donesena je i odluka o nabavci ultrazvučnog aparata za potrebe JU Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" , Odsjeka za urologiju, za što će biti izdvojeno 84.000 KM.

Riječ je o savremenom ultrazvučnom aparatu, koji će zamijeniti postojeće, dotrajale analogne aparate, s ciljem pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima. Novi ultrazvučni aparat sa doplerom, transrektalnom sondom i radnim kanalima za sonde koristit će se u biopsiji prostate i perkutanom pristupu za bubreg za interventne urološko radiološke procedure.


Ultrazvučni aparat

Vlada je  dala i saglasnost ministru zdravstva KS da potpiše Sporazum o finansiranju nabavke ultrazvučnog aparata, vrijednosti 84.000 KM, za potrebe Doma zdravlja u Goraždu. 

Na osnovu molbe ovog doma zdravlja, a u skladu s Protokolom o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, data je saglasnost za finansiranje nabavke ultrazvučnog aparata za potrebe ove zdravstvene ustanove i njenih pacijenata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.