INTERVJU

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad za "Avaz": Zbog neusaglašenih zakona propadaju projekti

Četvrtu godinu zaredom najtransparentnija općina u BiH. Planirana izgradnja četvrte zgrade za socijalno ugrožene. Uređenje Trga oslobođenja - Alija Izetbegović. Na EXPO nismo bili pozvani, kantonalna vlast nije konsultirala općine o predstavljanju

Hadžibajrić: Vodi općinu 13 godina. Avaz

Razgovarala: Amanda Nalo

25.12.2021

Općina Stari Grad je četvrtu godinu zaredom najtransparentnija lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini. Na njenom čelu je Ibrahim Hadžibajrić već 13 godina.

U razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio je planove za narednu godinu, ali se i osvrnuo na aktuelna dešavanja u Kantonu Sarajevo.

Svake godine podižete nivo usluge i transparentnosti rada kako bi održali lidersku poziciju.

- Čast mi je što je ova općina lider u BiH po transparentnosti, ali i po ispunjenosti obećanja. Prije svega, to su obnova vrtića “Bulbuli”, a povećali smo sredstva za samozapošljavanje mladih i startup biznise. Pomažemo i našim poljoprivrednicima. Za nas je ostvareno i obećanje o smanjenju obuhvata vodozaštitne zone na Mošćanici jer smo uradili sve što je do nas. Također, projekt „Apelov put“ će vrlo brzo biti realiziran.


Viši nivoi

Ipak, tri najavljena projekta nećete moći realizirati jer postoje problemi s drugim nivoima vlasti.

- Da bi Općina završila bilo kakav projekt, mora pokrenuti proceduru i uključiti više nivoe vlasti i institucije. Općina je tek na sedmom mjestu u tom nizu, i to kada dođe do izdavanja urbanističke i građevinske dozvole. To su procedure koje predugo traju zbog neusaglašenih zakona i nadležnosti te je možda sve to razlog vrlo malog broja investicija. Ovo su stvari na kojima se treba raditi, jer, da je situacija drugačija, i načelnici bi mogli ispuniti mnogo više obećanja.

U toku 2021. godine Općina je, u saradnji s partnerima, u infrastrukturne projekte, obnovu i izgradnju uložila 6,8 miliona KM.

- Najveći projekti su rekonstrukcija vrtića „Bulbuli“, zatim obnova kanalizacije na Mahmutovcu i Alifakovcu, sanacija saobraćajnice Hamdije Kreševljakovića, dvorišta Gazi Husrev-begove medrese, izgradnja saobraćajnica i LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije te sanacija zgrada za socijalno ugrožene. Izdvajali smo i za stipendije učenika i studenata, podršku vjerskim zajednicama te Roditeljsku kuću i Opću bolnicu.

Koji projekt ćete realizirati u narednoj godini?

- Taj projekt bit će na proljeće 2022. godine, a radi se o izgradnji četvrte zgrade za socijalno ugrožene u ulici Čadordžina u saradnji s fondacijom „Hemiias“, na čijem čelu je Hajriz Brčvak. Tu je i nastavak radova na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dala je pozitivno mišljenje na novi projekt te se čeka mišljenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja. S obzirom na to da se tu neće graditi podzemna garaža, iako je bila prijeko potrebna, obnovit ćemo plato trga. Čekamo toplije vrijeme.


Neriješena pitanja

Koje je Vaše mišljenje o EXPO-u koji je održan u Dubaiju?

- Nažalost, nismo bili ni pozvani. Aktuelna kantonalna vlast nije konsultirala općine o predstavljanju niti je tražila prijedloge privrednih subjekata koji bi mogli izlagati. Mišljenja sam da se ne bi trebalo pričati ni o kakvim investicijama u KS ili FBiH ako mi nismo usaglasili određenu zakonsku regulativu između Federacije i KS.

Kako ćemo dovesti stranog investitora ako nemamo riješeno pitanje javno-privatnog partnerstva. To nikada nije profunkcioniralo u KS od 1996. godine. Nemamo nijedan objekt koji je napravljen po tom principu.

Kanton loše okićen

Kanton je loše okićen, novogodišnje dekoracije dosad su postavljene samo u Starom Gradu?

- U svečanom ozračju su nam Baščaršijski trg, Štrosmajerova, Ferhadija i ulica Zelenih beretki. Ispred Katedrale smo postavili jelku.

Dao sam svojoj administraciji upute o nabavci novih dekoracija kako bi sljedeće godine sve bilo još ljepše dekorirano, neće se čekati na druge nivoe vlasti. Postavljat će se za sve praznike, ne samo za Novu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.