SKUPŠTINA KS

Poturak: Koliko osoba je skinuto s biroa jer su imali ugovor o djelu ili o autorskom djelu

Dođemo u situaciju da nezaposlene osobe, a posebno mladi, nađu neki angažman, budu isplaćeni za to, a onda im oduzmemo pravo na zdravlje

Dževad Poturak. Screenshot

Piše: E. Ma.

27.12.2021

Dževad Poturak (SBB) na današnjoj sjednici Skupštine KS tražio je od Ministarstva za rad i socijalna pitanja i Zavoda za zapošljavanje da mu se dostavi podatak koliko je osoba skinuto s evidencije nezaposlenih osoba u prošloj i ovoj godini jer su imali ugovor o djelu ili o autorskom djelu.

Kako je naveo, ukoliko osoba koja je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema zasnovan radni odnos, a ostvarukje prihod po osnovu Ugovora o djelu, Ugovora o autorskom djelu i drugi na mjesečnom nivou veći od 35 posto prosječne plaće u BiH, štpo je u prosjeku oko 350 KM automatski se skida ili briše sa evidencije.

- Dođemo u situaciju da nezaposlene osobe, a posebno mladi, nađu neki angažman, budu isplaćeni za to, a onda im oduzmemo pravo na zdravlje - naveo je Poturak.

Elmedin Konaković (Narod i pravda) postavio je pitanje na današnjoj sjednici Skupštine KS ministru zdravstva Harisu Vraniću i Ljekarkoj komori KS da se dostavi informacija o pravnom statusu Ljekarske komore.

On je tražio i da mu se dostavi informacija gdje je smještena Ljekarska komora.

- Gdje je sjedište i je li tačno da se nalaze u nelegalnom objektu, tj. u zgradi koja nema građevinsku dozvolu - postavio je pitanje Konaković.

Zusttupnica Vildana Bešlija (Naša stranka) uputila je inicijativu za pojačan nadzor i kontrolu osoba koji posjeduju, pale, ustupaju, kupuju ili prodaju petarde bez odobrenja nadležnog organa kao i osoba koji priređuju bakljade i vatromete bez propisane najave ili mimo zabrane nadležnog organa ili bez preduzimanja mjera osiguranja.

Zvonko Marić (SBB) pitao je JP "Pokop" i resorno ministarstvo.

- Pošto se tamo izdaju svojevrsne propusnice, prema kojem pravnom osnovu je Uprava donijela norme i kako je Uprava predvidjela propusnice za posebne kategorije kao što su ratni vojni invalidi, osobe s invaliditetom, osobe s poteškoćama u razvoju, osobe starije životne dobe, ,..? Da li "Pokop" ima osoblje koje je u stanju da cijeni ljekarske nalaze o narušenom zdravlju? Šta se suštinski mijenja ovim propusnicama koje važe godinu dana. Je li ministarstvo koordiniralo i dalo saglasnost jer se radi o najranjivijim kategorijama - upitao je Marić.

On je upitao i za liftove na Bjelašnici.

- Prodaju se karte masovno bez neke procjene i onda kažu da se zatvara za sat. Mnogo skijaša nije u mogućnosti da koristi karte. Po kojem osnovu se to radi - naveo je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.