SKUPŠTINA KS

Usvojen Zakon o cestama: Bit će otkočeni radovi na Prvoj transverzali

Vlada Kantona Sarajevo moći će donositi odluke da uvodi u posjed da se ne mora čekati sud

Prva transverzala: Gradilište mjesecima bez radnika. Avaz

Piše: A. Nalo

28.12.2021

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Zakon o cestama KS dobio je zeleno svjetlo od 25 zastupnika. To su dobre vijesti za cijeli Kanton jer će se sada, zahvaljujući ovom dokumentu, otkočiti svi sporni procesi, pogotovo kada je u pitanju izgradnja savremenih saobraćajnica putem kojih će prodisati Sarajevo i smanjiti se gužve na ulazu i izlazu iz glavnog grada.

Ovim zakonom otkočit će se i izgradnja Prve transverzale, pogotovo na trasi od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić. Na ovoj saobraćajnici radovi su obustavljeni već deset mjeseci, gradilište je pusto, bez radnika i mašina.


Održavanje cesti

Naime, zahvaljujući Zakonu o cestama, Vlada Kantona Sarajevo moći će donositi odluke da uvodi u posjed da se ne mora čekati sud. To omogućavaju članovi 32. i 33. ovog zakona.

- Ako ovim zakonom nije drugačije određeno, u postupku eksproprijacije nekretnina radi građenja, rekonstrukcije i održavanja javnih cesta primjenjuje se Zakon o eksproprijaciji FBiH. Također, kada se eksproprijacija provodi radi građenja, rekonstrukcije i održavanja javnih cesta, prijedlog za eksproprijaciju nekretnina podnosi pravno lice koje je, prema odredbama ovog zakona, pravno lice koje je ovlašteno upravljati javnim cestama.


Hitno stupanje

Također, Vlada za regionalne ceste, općinski načelnik za lokalne ceste i gradske ulice može, na zahtjev upravitelja cesta iz člana 32., kao korisnik eksproprijacije koji je iznio valjane razloge za potrebu hitnog stupanja u posjed nekretnine, riješiti da mu se ta nekretnina preda u posjed prije pravomoćnosti rješenja o eksproprijaciji, odnosno prije isplate naknade za eksproprijaciju nekretnina, ako utvrdi da je prijeko potrebno zbog hitnosti slučaja ili kako bi se otklonila znatnija šteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.