AVAZ NA LICU MJESTA

Direktor Centra Skenderija Kapo o smjeni funkcije: Jasno mi je da se radi o političkom potezu

Kada je Naša stranka preuzimala vlast, rekli su da neće dirati direktore koji dobro posluju, podsjetio je Veso Milić koji je 40 godina uposlenik Centra Skenderija

Piše: A. Ovčina

5.1.2022

Centar Skenderija - Avaz
Centar Skenderija - Avaz
Amer Kapo - Avaz
Amer Kapo - Avaz
Radnici protiv smjene direktora Kape - Avaz
+5

Pres-konferencija Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti te sindikalne podružnice Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija Sarajevo održana je danas u Centru Skenderija povodom smjene direktora tog preduzeća Amera Kape, jednog od najuspješnijih menadžera ovog preduzeća.


Zašto je bitno iz koje je stranke direktor?

Ovom prilikom prisutnima se obratila predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Ferhatović-Beširović.

- Nismo se nikad petljali i nemamo mogućnost da odabiremo direktore. Svi građani BiH su daleko razočarani. Smatramo da imamo obavezu artikulisati sve u javnosti. Radnici su bili nezadovoljni plaćama u prošlosti. Svjedoci smo i mobinga bili. Skenderija je firma koja se digla iz pepela. Ova firma mora biti ponos Vladi Kantona Sarajevo, s obzirom da nemamo problema koje smo imali u prošlosti - rekla je Ferhatović-Beširović.

Dodala je da Vladi KS žele poslati nekoliko pitanja, između ostalog i zašto je bitno iz koje je stranke direktor. Šta se desilo s obećanjima koji su dati građanima KS da je vrijeme nepotizma završeno?Na to očekujemo kao Sindikat odgovor. Pitanje na kojem ćemo insistirati prava i obaveze koje se moraju ispunjavati.


Protiv smo smjene direktora

Haris Vukas, predsjednik Sindikata radnika Skenderije, kazao je da način na koji se radi smjena generalnog direktora nikako im nije jasna.

- Nama treba radna snaga. Čitavo vrijeme smo vraćali od 2016. godine dugove. Prinudne naplate smo imali 85.000 dugova. Direktor je uspio isplatiti dugove. To su bili ogromni dugovi. Prije direktora Kape, nismo mogli imati prava i bili smo ugroženi u svim segmentima


- Skenderija je jedna porodica i jedan brend. Vratili smo sajmove koji su bili ugušeni. Ograđujemo se od svake stranke. Ovdje smo predstavnici radnika. Imamo projekte koje radimo i vraćanje starog sjaja u Skenderiju. Čak smo i ranije tražili sastanak Vlade KS - rekao je Vukas, te ističe:

- Mi nismo ulazili u politiku, ali imamo glas da kažemo da direktor nema nikakav nepotizam niti nikakav kriminalni dosje. Protiv smjene smo direktora.



Amer Kapo. A. Ovčina

Prema nezvaničnim navodima novi direktor je iz Naše stranke. Direktor Centra Skenderija Amer Kapo istakao je da se bavio poslom i radom da Sarajevo dobije Zimsku čaroliju koju posjećuje više od 100.000 građana u jednom mjesecu.

- Došao je i taj trenutak kada žele da izvrše tu smjenu. Danas je zakazano to razrješenje u 17 sati. Vidjet ćemo da li će se to dogoditi - kazao je Kapo.


- Meni je prije svega drago da Centar Skenderija i danas puno stabilnije preduzeće. Prije šest godina kada sam došao stalno su pristizale blokade, nije bilo plaća. Skenderija je iznad svih nas i nastavit će pružati usluge. Meni je jasno da se radi o političkoj smjeni, jer mi je to rečeno, gdje žele da postave svog.

- Skenderija je u ovih šest godina postala dio mog života i to građani mogu da vide - ističe Kapo.

Najstariji radnik Veso Milić. A. Ovčina

Najstariji radnik Veso Milić koji je 40 godina uposlenik Centra Skenderija, u periodu nakon rata kaže da boljeg direktora nije bilo.

- Žao mi je što Kapo odlazi. Naša stranka kada su preuzimali vlast, rekli su da neće dirati direktore koji dobro posluju. Molio bih gospodina Fortu da to ispuni, jer Kapo je mlad i perspektivan čovjek - kazao je Milić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.