ODLIČNE BROJKE

Više od 20.000 turističkih noćenja u KS za vrijeme novogodišnjih praznika

Zanimljivo je da je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine izabrao upravo Sarajevo za svoju novogodišnju destinaciju

Praznična atmosfera nije zaobišla glavni grad BiH. visit sarajevo

E. Ć.

5.1.2022

Sarajevo je za novogodišnje praznike opravdalo svoju tradicionalnu ulogu dobrog domaćina i grada koji garantuje zabavu i nezaboravan provod, bez obzira što ove godine nije bilo javnog dočeka na otvorenom, ugostilo je veliki broj turista iz Bosne i Hercegovine i regije, ali i iz više od 70 zemalja svijeta.



Najveći broj gostiju bilo iz Hrvatske

U toku novogodišnjih praznika, u Kantonu Sarajevo ostvareno je više od 20.000 noćenja.

Najveći broj turista koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu i uživali u zimskim praznicima u našem gradu dolazi iz susjedne Hrvatske, potom slijede druge zemlje regije: Srbija, Crna Gora, Slovenija, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Turska, Austrija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Mađarska, Saudijska Arabija itd.


Zanimljivo je da je i veliki broj građana Bosne i Hercegovine izabrao upravo Sarajevo za svoju novogodišnju destinaciju, što je najbolji pokazatelj jačanja domaćeg turizma.

Pune ulice pokazatelj da se turistički sektor oporavlja

U obzir treba uzeti da je više od 95 posto noćenja ostvareno u hotelskom smještaju, kao i direktne benefite od turista koje imaju ugostitelji, trgovci, turistički radnici i sve povezane djelatnosti koje generišu prihode od turizma.

Pored raznovrsne ponude muzičkih i zabavnih sadržaja koje su osigurali brojni ugostiteljski objekti, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i OC Bjelašnica ove godine su turistima i lokalnom stanovništvu ponudili nešto sasvim novo, odnosno doček Nove godine na skijama. Bogati i kvalitetni sadržaji u gradu i na olimpijskim planinama koje smo podržali kroz javne pozive, osiguravaju produženje turističkih boravaka i cijele zimske sezone.

Pune ulice grada i zadovoljstvo turista dobar su pokazatelj da se turistički sektor oporavlja, a u 2022. godini nastavljamo s aktivnostima na razvoju i unapređenju turističke ponude i promociji Kantona Sarajevo kao atraktivne turističke destinacije, objavio je "Visit Sarajevo".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.