INTERVJU

Hasan Tanović: Uskoro počinje izgradnja nadvožnjaka kod "Granda"

Prvih dvanaest mjeseci mog mandata mogu slobodno ocijeniti uspješnim

Tanović: Najavio velike projekte. Avaz

Piše: E. Maslo

7.1.2022

Prvih dvanaest mjeseci mog mandata u općini Novo Sarajevo mogu slobodno ocijeniti uspješnim, a najbitnije je da, s ove tačke gledišta, mogu detektirati šta su to dobri, a šta manje dobri postignuti rezultati, kazao je u intervjuu za „Avaz“ Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo.

- Nekako je, u moru informacija, prethodnih dana promakla i ona da smo u prvoj godini mandata, prema analizi „Istinomjera“, započeli čak 80 posto procesa s liste obećanja u prethodnoj kampanji. U tom smislu prednjačimo u odnosu na sve ostale općine. Naravno, treba sačekati veći protok vremena, ali s obzirom na to da nismo prisutni na društvenim mrežama i u javnosti, što nam se često spočitava, rezultati su trenutno itekako vidljivi i govore da idemo u pravom smjeru. Ono što još treba dodatno naglasiti jeste da je veoma veliki izazov promijeniti i popraviti nešto što je više od dvadeset godina urušavano i sistemski zapušteno - naveo je Tanović.


Zajednički napori

Koji su to kapitalni projekti koji su obilježili 2021. godinu?

- Zatekli smo “predizbornu” garažu G3 u takvoj fazi da je većina involviranih aktera bila pri stavu da iskopanu jamu treba zatrpati i projekt proglasiti propalim. Umjesto toga, zajedničkim naporima Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za izgradnju KS i naših službi, došli smo u fazu da je izgradnja garaže dovedena skoro do kraja. U ovih nekoliko dana bit će asfaltirane prilazne saobraćajnice te, ukoliko ne bude dodatnih tehničkih zahtjeva, očekujemo završetak svih radova, što znači da će uskoro biti puštena u rad.

Započet je jedan od najvećih kapitalnih projekata „Park šuma Hum“, koji će zasigurno obilježiti buduću turističku ponudu Novog Sarajeva, ali i Kantona Sarajevo u cjelini. Pokrenuta je i procedura za rješavanje imovinskopravnih odnosa na području Sportsko-rekreativnog centra „Vinko Šamarlić“ te je pripremljena dokumentacija za izdavanje urbanističke saglasnosti. Ubrzano se radi na izradi dokumentacije, uređenju imovinskopravnih odnosa i saniranju klizišta na navedenim lokacijama.

Pripremljena je dokumentacija i potpisan sporazum za rekonstrukciju fudbalskog terena na kojem trenira Omladinski pogon FK Željezničar, a paralelno s tim će se graditi nekoliko igrališta, a bit će rekonstruiran i Historijski muzej BiH.

Pokrenuli smo proces procjene i pripreme općinske administracije za digitalizaciju te u narednoj godini krećemo s prvim koracima ka digitalnoj transformaciji općinske administracije.

Jedan od većih projekata koji su u ovoj godini ponovo pokrenuti jeste izgradnja objekta Univerzitetske biblioteke na lokaciji Kampusa Univerziteta u Sarajevu koji je godinama bio blokiran. Očekuje se investicija od 20 miliona dolara u narednoj godini.

Osim toga, u saradnji s Vladom KS, UNDP-om i Univerzitetom, pokrenuli smo aktivnosti na uklanjanju ruševina opasnih po građane i studente na lokaciji Kampusa, gdje su planirani izgradnja sportsko-rekreativnih terena i uređenje okolnih objekata i površina, te stavljanje svega navedenog na raspolaganje građanima Kantona Sarajevo.



Hasan Tanović. Avaz

Da li su ispunjeni svi uvjeti da Direkcija za puteve izda građevinsku dozvolu za nadvožnjak kod hotela „Grand“? Kada se to može očekivati?

- Neriješeni imovinskopravni odnosi na dijelu ove dionice Prve transverzale su u jednom momentu izgledali kao nepremostiv problem. Koordinacijom naših službi, Direkcije za ceste KS i Ministarstva saobraćaja došlo se do izlaznih rješenja i uskoro se očekuje početak gradnje ovog nadvožnjaka. Trenutno se vrši analiza prispjele dokumentacije, nakon čega će biti upućena urbanisti na pregled i daljnje postupanje. Očekujem da će sve biti gotovo tokom narednih mjesec. Moram dodati da je Ministarstvo saobraćaja KS već osiguralo potrebna sredstva za ovaj projekt.


Prioritetni projekti

Koji su Vam prioritetni projekti za 2022.? Gdje će biti najveća izdvajanja iz budžeta?

- Sve stavke koje smo stavili u budžet su nam, u nekom smislu, prioritet. Prije svega, uhvatili smo se ukoštac s dugogodišnje planiranim projektom gradnje osnovne škole na Pofalićima, ali i višegodišnjim zastojem izgradnje Južne longitudinale. Odmah iza Nove godine bit će nastavljena gradnja Južne longitudinale u smjeru prema gradu do kružnog toka. Jačanje našeg preduzeća JP ONSA je na listi prioriteta za narednu godinu. Formirat ćemo nekoliko internih službi koje će svojim djelovanjem na terenu olakšati život građana Novog Sarajeva, a paralelno s tim, radit ćemo na jačanju njihovih kapaciteta kako bi bili u mogućnosti da nam pruže određeni broj usluga koje smo do sada nabavljali izvan svojih resursa. JP ONSA će biti žila kucavica za nekoliko veoma bitnih segmenata, a to su sigurnost, upravljanje i nadzor nad parkinzima na teritoriji općine Novo Sarajevo.

Iako ovo ne predstavlja kapitalne investicije, ulagat ćemo dosta u sport i mlade, uspješne studente, kao i u socijalne kategorije.

- 400.000 KM iz budžeta namijenjeno je za obnovu ambulante na Vracama

- 1.450.000 KM za obnovu i rekonstrukciju 3 vrtića

- 1.000.000 KM za Sportsko-rekreativnu zonu „Vinko Šamarlić“ i Park šuma Hum

- 430.000 KM za stipendije

- 280.000 KM za penzionere s minimalnom penzijom

- 550.000 KM za izgradnju dječijih i sportskih igrališta

- 300.000 KM za kardiomobil Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Da li razmišljate o tome da se poveća sigurnost na Vilsonovom šetalištu, pogotovo ljeti kada djeca trče uz obalu?

- Kompletno Vilsonovo šetalište je u našem fokusu od same kampanje pa do današnjeg dana. Rade se pripreme za sukcesivnu obustavu saobraćaja, sa krajnjim ciljem da se saobraćaj u potpunosti obustavi.

Pored toga, već je urađena zamjena rasvjete na skoro kompletnom potezu Vilsonovog šetališta, a planirano je da se isto učini I na svim igralištima I drugim površinama, kako novom rasvjetom, tako I sigurnosnim sistemima, o čemu će sigurno biti riječi u javosti u narednom peridu.

Pored svega navedenog, planirano je postavljanje zaštitne ograde, na čemu će se raditi u koordinaciji sa Gradom, obzirom da je korito rijeke Miljacke i obalni pojas u nadlešnosti Grada Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.