ZAGAĐENJE ZRAKA

Na području Kantona Sarajevo nisu ispunjeni svi uslovi za proglašenje epizode “Pripravnost”

Promjena vremenskih uslova se predviđa za srijedu, kada se očekuje njihova stabilizacija

Zabilježena prekoračenja. ARHIV

A. O.

10.1.2022

U sarajevskim naseljima na automatskim stanicama Otoka, i Ilijaš zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku od 50 µg/m3 za prethodni dan, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo. 

Također, za jučerašnji dan na stanicama Otoka i Ilidža su zabilježena i prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti za sumpordioksid od 125 µg/m3.


Zabilježeno je prekoračenje granične dnevne vrijednosti i za vodik sulfid na lokalitetu mjerenja stanice Ilidža od 12,3 µg/m3, jer mu je granična vrijednost 5 µg/m3.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa padavinama i vjetrom slabog intenziteta, bez temperaturne inverzije.


Promjena vremena

Promjena vremenskih uslova se predviđa za srijedu, kada se očekuje njihova stabilizacija, odnosno oblačno vrijeme bez padavina, sa maglom i niskom oblačnosti, te pojavom temperaturne inverzije.

U isto vrijeme, uslijed vremenskih prilika koje karakteriše odsustvo temperaturne inverzije i vjetra sjevernog i sjeverozapadnog smjera došlo je do transporta zagađujućih materija iz TE Kakanj na područje Kantona Sarajevo.


Nisu ispunjeni uslovi

Iz ovog razloga, spomenuta situacija uzrokovala je povećane koncentracije sumpor dioksida, te su zabilježena povećanja koncentracija na svi automatskim stanicama, kao i prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na stanicama Otoka i Ilidža.

Obzirom na prognozirane nestabilne vremenske uslove, iako su zabilježene prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na dvije automatske stanice, nisu ispunjeni svi uslovi na osnovu kojih bi Stručno tijelo proglasilo epizodu “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo, a koje su predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.