INICIJATIVE

Prostori za presvlačenje i dojenje beba nedostupni Sarajlijama

Ako hoćemo i želimo gostima pružiti raznovrsne usluge, moramo pratiti trendove, ističe Marić

U Istanbulu postoje takvi objekti. Avaz

Piše: A. Nalo

11.1.2022

Na području Sarajeva ne postoje mjesta ili adekvatni objekti u kojima bi roditelji, u slučaju potrebe, mogli promijeniti pelenu, presvući, ali i nahraniti svoje dijete. Svaki izlazak iz kuće s bebom znači da roditelji u ruksaku nose dodatnu opremu, odnosno pelene, vlažne maramice, kreme, rezervnu odjeću i tako dalje. No, problem predstavlja upravo nedostatak čistog prostora za presvlačenje djece na javnim mjestima.


Marić: Dobra ideja. Avaz

Čiste i dostupne

 Za razliku od Sarajeva, u zemljama regiona takvi objekti su uobičajeni te su dostupni građanima i gostima skoro na svakom koraku. U svim većim gradovima sobe za presvlačenje i dojenje djece su uređene, čiste i dostupne na više lokacija.

Da takvo nešto zaživi i kod nas, barem na frekventnim mjestima, zalaže se zastupnik u Skupštini Kantona SarajevoZvonko Marić.

- To je dobra ideja i u skladu je sa svim svjetskim i evropskim trendovima. Ne vjerujem da bi to iziskivalo velike materijalne troškove. Mislim da tu ideju treba podržati ako težimo nekim trendovima koji su u svijetu odavno prisutni - ističe Marić.



Soba za presvlačenje i dojenje beba u Zagrebu. Avaz

Adekvatni uvjeti

Prema njegovim riječima, taj nedostatak bi se trebao sistemski riješiti.

 - Takav prijedlog trebao bi realizirati Kanton kako se to ne bi ostavljalo na milost i nemilost načelnicima. To se sistemski što prije treba riješiti. Znam da postoje tržni centri gdje se to može uraditi, ali to nije svima dostupno - kaže Marić.

Kako je naveo, naša budućnost su djeca i zato im se trebaju osigurati adekvatni higijenski uvjeti za hranjenje i presvlačenje na nivou zapadnog svijeta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.