OVO ZASLUŽUJE DIVLJENJE

Hrabra Sarajka Medina Plaćo spasila život čovjeku u tržnom centru, govorila je za "Avaz": To je moja dužnost

Ponosna sam na sebe, ali to je moja dužnost, budući da sam ja prije dva mjeseca završila medicinu, kazala je Plaćo

A. Ovčina
  • Herojski čin mlade djevojke

    Herojski čin mlade djevojke

    Foto: ARHIV


Medina Plaćo je heroina! Kada je krenula u kupovinu  nije ni slutila da će spasiti život. Čovjek je navodno imao infarkt, a ona ga je vratila u život. Sve se dogodilo u tržnom centru Alta u Sarajevu. U razgovoru za portal "Avaza" opisala je cijelu situaciju. 

- Stajala sam na odjelu s voćem i povrćem. Bila sam okrenuta leđima čovjeku. U tom momentu sam čula jak udarac. Nisam pomislila odakle dolazi. Međutim, kada sam se okrenula vidjela sam čovjeka bez svijesti. Ležao je na tlu. Prišla sam s ostalim ljudima koji su bili u okruženju. Krenula mu je "pjena" na usta, okrenula sam ga na bočni položaj imajući u vidu da je moža napad epilepsije - kazala je Plaćo.

Uradila reanimaciju

Naglasila je da u tom trenutku prestao tresti, te da im je njegova supruga prišla.

- Supruga je rekla da njen muž ima visok krvni pritisak i da to jutro nije popio terapiju. Počeo je da modri na licu. Tada sam shvatila da je stvar ozbiljna. Zjenice nisu reagovale na svjetlost niti bilo kakve podražaje. Puls sam opipala, nije ga bilo. Uz Božiju pomoć sam započela reanimaciju, usta na usta. To je trajalo otprilike 50-tak minuta - rekla je ona.

Završila fakultet

Pomenula je da nije odustajala sve dok nisu medicinski tehničari iz hitne pomoći pristigli u pomoć.

- Ponosna sam na sebe, ali to je moja dužnost, budući da sam ja prije dva mjeseca završila medicinu. Diplomirani sam doktor medicine, ali se nisam sa ovim susretala uživo. Međutim, nas su u visokoškolskoj ustanovi na Medicinskom fakultetu u Sarajevu obrazovali da budemo što bolji, te da izađe jedan uspješan i sposoban kadar - zaključila je ona.

Također, njena generacija je jedna od onih koji nisu zaposleni, a diplomirali su jedan od najtežih fakulteta u Sarajevu. 

  • Objavljen tvit

    Objavljen tvit

    Foto: PRINTSCREEN


Inače, ovu hrabru Sarajku pohvalili su i na društvenim mrežama.
NA VRH

Podijeli članak na