ODLUKE

Zemaljski muzej BiH postaje nastavna baza Univerziteta u Sarajevu

Ostavljanje Zemaljskog muzeja u ovakvom nezbrinutom stanju zadnjih 30 godina potakla je ideju na UNSA na koji način to blago približiti studentima i široj akademskoj zajednici, kaže Škrijelj

S konferencije za medije. Avaz

Piše: E. Maslo

12.1.2022

Već duže od dvije decenije, Zemaljski muzej BiH, zajedno sa ostalih šest institucija kulture, ima neriješen status, te uvažavajući složenost ovog pitanja, zajedničkom inicijativom premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Šklrijelja, namjera je da se kreira model koji nudi barem djelimično sistemsko rješenje finansiranja nastavne i naučnoistraživačke djelatnosti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej BiH do kraja ovog mjeseca trebao bi zvanično postati nastavna baza Univerziteta u Sarajevu čime će se riješiti finansijski problemi 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će do kraja januara Senat donijeti odluku koja će biti upućena Upravnom odboru UNSA, a prethodno će se izjasniti Nastavno-naučna vijeća fakulteta kako bi se ispoštovala propisana procedura.

Tako će Zemaljski muzej biti nastavna i naučna baza za nekoliko organizacionih jedinica UNSA kao što su Filozofski fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Akademija likovnih umjetnosti.

On je rekao i kako će građa prikupljena u Muzeju biti predmet istraživanja.


- Ostavljanje Zemaljskog muzeja u ovakvom nezbrinutom stanju zadnjih 30 godina potakla je ideju na UNSA na koji način to blago približiti studentima i široj akademskoj zajednici - kazao je Škrijelj.

Premijer KS Edin Forto kazao je da će na osnovu ove sistemske podrške otvoriti mogućnost rasta i razvoja kroz nauku i istraživanje.

Kako je naveo, na ovaj način će Muzej moći uloži u svoje resurse, da zaposli mlade istraživače...

- Zemaljski muzej BiH će se u narednim godinama vratiti na mjesto koje mu pripada, a to je najvažnija naučnoistraživačka ustanova, ne samo u BiH, nego i u regiji - rekao je Forto.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić zahvalio se Vladi KS i rektoru Škrijelju, te je istakao da će biti ravnopravan partner.

- UNSA ima ogroman budžet i veliki broj zaposlenih, mi imamo malo zaposlenih, ali strukturu koja savršeno funkcioniše već 130 godina. Nadamo se da će značajno biti unaprijeđena struktura u korist društva u kojem živimo - kazao je Sijarić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.