REALIZACIJA PROJEKATA

U Kantonu Sarajevo izdovjeno 50.000 KM neprofitnim organizacijama

Nakon provedene procedure po javnom pozivu izabrani su korisnici navedenih sredstava

Sa današnjeg sastanka. VLADA KANTONA SARAJEVO

Piše: A. O.

13.1.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je dodijelio sporazume predstavnicima neprofitnih organizacija i udruženja koje će u narednom periodu implementirati sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 KM za sufinansiranje i realizaciju projekata od značaja za afirmaciju i promociju kulturnog identiteta i starih zanata.

Ovom prilikom, istaknuto je kako je resorno ministarstvo prethodno provelo javni poziv za dodjelu sredstava ovim organizacijama i udruženjima za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata, izložbi i sajmova, koji također značajno doprinose razvoju turizma.

Resorno ministarstvo prethodno provelo javni poziv. VLADA KANTONA SARAJEVO

Izabrani korisnici

Nakon provedene procedure po javnom pozivu izabrani su korisnici navedenih sredstava, te je donesena odluka kojom se utvrđuje lista dobitnika sredstava, kao i iznosi sredstava za tri neprofitne organizacije, čiji su projekti zadovoljili uvjete javnog poziva.

S tim u vezi, od ministra su sporazume preuzeli predstavnici rekreativnog udruženja ''Planinski konj'' za sufinansiranje projekta ''Terapijsko jahanje u vrijeme pandemije za osobe sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom'', Asocijacije za razvoj i stvaranje ideja budućnosti ''NEOCOR'' za sufinansiranje projekta ''Zanat v2.0'' i Udruženja za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije ''Sahan'' za sufinansiranju projekta ''Bazar ženskog poduzetništva''.

Nermina Đogić, predsjednica udruženja "Planinski konj" istakla je da im je sufinansiranje terapijskog jahanja za osobe s poteškoćama u razvoju od iznimnog značaja i vjetar u leđa da nastave s ovim društveno korisni projektom inkluzije i socijalizacije osoba s teškoćama u razvoju, posebno djece kojima, kako kaže, ova terapija olakšava uključenje u svakodnevi društveni život.

Društveno korisni projekti

Istakla je i da je interes za ovaj vid terapije veliki, te da roditelji dovode djecu redovno, neovisno o vremenskim uvjetima.

Predsjednica udruženja „Sahan“ Fikreta Nazifović također je kazala da im ova sredstva mnogo znače jer im omogućavaju nastavak podrške u obezbjeđivanju redovnih prihoda nezaposlenim ženama, ženama u trećoj životnoj dobi, ali i onima u stanju socijalne potrebe, samohranim majkama i drugim ranjivim kategorijama.

Ministar Delić i premijer KS Edin Forto pohvalili su ove društveno korisne projekte i istakli da će i u budućnosti iznači načina da se projekti ovog tipa podrže, obzirom da su fokusirani na podršku ranjivim kategorijama našeg društva.

Značajab doprinos razvoju turizma. VLADA KANTONA SARAJEVO

Kvalitetna promocija

Projekat „Zanati v2.0“ Asocijacije za razvoj i stvaranje ideja budućnosti ''NEOCOR'', kako je istakao predsjednik Mersel Bujak, ima za cilj održivu i kvalitetnu promociju starih zanata i njihovu sinergiju s modernim kreativnim industrijama.

- Jedan od primarnih ciljeva je kreirati kolekciju proizvoda starih zanata koja će biti dostupna na digitalnim platformama - istakao je Bujak.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.