SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu: Zajednički projekat izgradnje stambenih jedinica za mlade parove

Načelnik Hadžibajrić i gradonačelnik Istanbula Ekrem İmamoğlu. OPĆINA STARI GRAD

M. D. A.

14.1.2022

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, na poziv gradonačelnika Istanbula Ekrema İmamoğlua, posjetio je jučer Gradsku upravu Istanbula gdje se sastao sa gradonačelnikom i njegovim najbližim saradnicima i razgovarao o zajedničkoj realizaciji značajnih projekata za građane općine Stari Grad.

Grad Istanbul i gradonačelnik İmamoğlu njeguju prijateljske odnose sa Sarajevom, posebno sa načelnikom Hadžibajrićem i Općinom Stari Grad koja je bila njegova prva stanica prilikom zvanične posjete našoj zemlji 2019. godine, nakon što je izabran za gradonačelnika turske metropole.

Domaćini u Istanbulu izrazili su zadovoljstvo posjetom načelnika Hadžibajrića, kao i razvojem i napretkom Općine Stari Grad Sarajevo koji je za njih itekako vidljiv. Tokom susreta stavljen je poseban akcenat na projekte koje je ova lokalna zajednica realizovala u saradnji sa općinama i gradovima iz Republike Turske. Riječ je o milionskim investicijama u kojima su učestvovale turske općine, a doprinijele su boljim uslovima života za građane. Među njima su rekonstrukcija Baščaršijskog trga, izgradnja Balkansko-mevlevijskog istraživačkog centra, obnova osnovne škole “Saburina”, arheološki park At mejdan, izgradnja sportskog igrališta na Mihrivodama, dječijeg igrališta za vrtić “Bajka”, Bakr-babine džamije i brojne druge.

Gradonačelnik Ekrem İmamoğlu otvoreno je pohvalio ulaganja u infrastrukturu i obnovu Starog Grada, kao najstarije općine glavnog grada Bosne i Hercegovine, te ponudio podršku u projektima koji bi doprinijeli poboljšanju uslova života za građane, s posebnim aspektom na mlade kroz zajednički projekat Grada Istanbula i Općine Stari Grad u izgradnji stambenih objekata za mlade koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Stambeno zbrinjavanje građana Starog Grada jedan je od prioriteta u djelovanju ove lokalne zajednice, te je načelnik Hadžibajrić informisao gradonačelnika İmamoğlua o izgradnji tri stambene jedinice za socijalno ugrožene i najavio početak izgradnje četvrte.

“Općina Stari Grad raspolaže zemljištem na kojem možemo graditi stambene zgrade i do sada smo izgradili tri zgrade za smještaj socijalno ugroženih i nezbrinutih porodica na Brusuljama, Baruthani i ulici Čadordžina koje imaju 27 stambenih jedinica. Na proljeće počinjemo izgradnju četvrte zgrade također u ulici Čadordžina za socijalno ugrožene. Nakon toga, posvetit ćemo se pitanju stambenog zbrinjavanja mladih koji nemaju riješeno stambeno pitanje i raduje me spremnost gradonačelnika İmamoğlua da nas podrži u tome, ” izjavio je načelnik Hadžibajrić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.