SPORNA IZJAVA

"The Guardian" korigovao Fortinu izjavu: Bila je riječ o kulturološkom ratu

Izjava "izgleda da su seljaci dobili rat" privukla je mnogo pažnje, a premijer KS tom prilikom nije mislio na rat u BiH (1992. - 1995.)

Forto: Odgovarao na pitanja vezana za ekonomski i turistički razvoj KS. avaz

E. Ć.

14.1.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto dospio je u centar pažnje nakon njegovog intervjua za ugledni britanski "The Guardian". Forto je odgovarao na pitanja vezana za ekonomski i turistički razvoj KS, a onda je nespretno izjavio "izgleda da su seljaci dobili rat".

Forto je poručio kako se to nije odnosilo na rat, odnosno agresiju na Bosnu i Hercegovinu (1992. - 1995.), već na kulturološki rat. On je rekao kako je Sarajevo nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo, te da sada vlada turbofolk.

Sada je ugledni britanski list korigovao intervju. Tako je u spornoj rečenici dodana riječ "kulturološki", pa sporna rečenica glasi "čini se da su seljaci dobili kulturološki rat".

"The Guardian" je pojasnio riječi premijera Kantona Sarajevo, uz napomenu da je intervju korigovan danas (14. januara). 

- Ovaj članak je izmijenjen 14. januara 2022. Ranija verzija je citirala Fortu koji je rekao: 'Izgleda da su seljaci pobijedili u ratu'. Da pojasnimo: Forto je posebno govorio isključivo o kulturnim pitanjima, a ne o ratu 1992-1995 - stoji u objašnjenju britanskog lista.


Korigovani dijelovi Fortinog intervjua za "The Guardian". screenshot

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.