NOVO SARAJEVO

Nakon nedavne saobraćajne nesreće reagirao vijećnik Dučić: Postaviti radar

Vozila se trenutno kreću brzinom koja je mnogo viša od dozvoljene, tvrdi Dučić

Sporna dionica gdje vozači prebrzo voze. Avaz

Piše: A. Nalo

17.1.2022

Kako bi se donekle spriječile buduće saobraćajne nesreće te smanjio broj poginulih građana na Južnoj longitudinali, vijećnik Općinskog vijeća Novo Sarajevo Arslan Dučić ponovo je pokrenuo inicijativu da se na ovoj brzoj saobraćajnici postave stacionirani radari.

To se posebno odnosi na ulicu Zagrebačka, u pravcu prema OHR-u, gdje se vozila kreću velikom brzinom.


Velika brzina

- Veliki broj vozila se trenutno kreće brzinom koja je mnogo viša od dozvoljene, a dokazalo se da je najbolji lijek za takve pojave stacionirani radar - obrazložio je Dučić.

On je pozvao ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu da, u koordinaciji s Ministarstvom saobraćaja, na čijem je čelu ministar Adnan Šteta, što prije postave mjerač brzine na spornoj trasi.


Dučić: Opet podnio inicijativu. Avaz

- Nadam se da će ovo sve ispratiti mandatar Edin Forto. Vidim da se već prestalo pričati o problemu, brzo se zaboravilo. Ovaj put neću dozvoliti da se preko ovoga samo prijeđe. Naime, već godinama sugrađani, savjeti MZ, pojedini vijećnici, ali i ja, naglašavamo da se na ovoj dionici vozila kreću brzinom od 60 do 150 kilometara na sat. To je apsolutno neprihvatljivo - naveo je Dučić.

Posebno mu je, kako kaže, krivo jer nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nisu prethodnih godinu realizirali inicijativu koja bi dovela do smanjenja potencijalno opasnih situacija na dijelu Južne longitudinale.


Spremni reagirati

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta za “Avaz” kaže da će u ovoj godini sigurnost građana u saobraćaju biti u fokusu resornog ministarstva.

- Svakom zahtjevu koji dobijemo posvetimo pažnju. Gdje ima mogućnosti i opravdanja da se radar postavi, spremni smo reagirati - rekao je Šteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.