SARAJEVO

Vlada KS i sindikati potpisali Sporazum o povećanju osnovice plaće sa 315 na 330 KM

Ovo je prva stepenica u ovoj godini kada je u pitanju poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, kaže Sivro

Sivro i Forto nakon potpisivanja ugovora. Vlada KS

Piše: E. Ma.

18.1.2022

Vlada Kantona Sarajevo i sindikati osnovnog odgoja i obrazovanja i policije KS potpisali su danas Sporazum o obračunu osnovice plaća koji donosi njeno povećanje za uposlenike u ovim oblastima sa dosadašnjih 315 KM na iznos od 330 KM.

- Nakon potpisivanja ovog Sporazuma, mi nastavljamo pregovore sa Vladom KS i resornom ministricom oko promjena i povećanja koeficijenata po kojima se obračunava plaća uposlenim u vrtićima i osnovnim školama. Ovo je prva stepenica u ovoj godini kada je u pitanju poboljšanje statusa prosvjetnih radnika. Očekujemo da će Vlada ovlastiti resornu ministricu da pregovore završi što prije kako bi prosvjetni radnici u 2022. godini osjetili rast njihovog standarda - poručio je sa današnjeg potpisivanja Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Danas je potpisan i sporazum o obračunu osnovice plate za uposlenike MUP KS i Uprave policije gdje je takođe osnovica utvrđena u iznosu od 330 KM.

Kako ističe predsjednik Sidikata policije KS Sadik Ećo, ovo nije veliko povećanje, a sporazum se potpisuje nakon što je Vlada donijela odluku za ovu osnovicu.

- Sporazum nam je potreban kako bi ova osnovica bila zagarantovana, bez mogućnosti njene izmjene ukoliko nema prethodnog dogovora sa sindikatima. Očekujemo od Vlade i ministra MUP-a KS da što prije daju saglasnosti na Pravilnik o plaćama državnih službenika i namještenika u MUP KS, u skladu sa kolektivnim ugovorom - ističe Ećo.

U ime Vlade KS Sporazum o osnovici za obračun plaća potpisao premijer KS Edin Forto.

- Povećanje osnovice je odgovor Vlade KS na realne zahtjeve zbog očiglednog povećanja troškova života. To je ono što smo mogli u ovom trenutku. Drago mi je da su Sindikati osnovnog obrazovanja i policije shvatili da je ovo dobar proces koji u konačnici može poboljšati uslove za radnike koje oni predstavljaju - rekao je premijer Forto, ovom prilikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.