PRES-KONFERENCIJA

Vranić o malverzacijama SDA: Postoje dokazi za njihove lopovluke, urušili su zdravstveni sistem

Nikad nisu objasnili zašto su ih farmaceutske kuće obraćale klubu SDA za pomoć, kaže ministar zdravstva KS

Haris Vranić. Avaz

Piše: E. Ma.

21.1.2022

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić na današnjoj konferenciji za medije govorio je o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije o listi lijekova koje je donijelo Ministarstvo zdravstva KS, kao i o rezultatima rada i planovima ta naredni period ovog ministarstva.

Na početku je komentirao poteze SDA i sve skandale koje su, kako je rekao, dovele do urušavanja zdravstvenog sistema u BiH.

- Krajem avgusta prošle godine, bili smo svjedoci sinhronizirane akcije SDA kluba, prvenstveno SDA junoše toga kluba, u akciji skretanja pažnje sa afere kupovine respiratora priličnijih za upotrebu u automehaničarskoj radnji nego za medicinske svrhe, skandala oko diploma i laganja javnosti o nabavci vakcina do koje nikada nije došlo, te skandala oko ministra zdravstva koji je u jeku pandemije dao ostavku i nastavio primati plaću i tako dalje - naveo je Vranić. 

On je istakao da nikad nisu objasnili kako su se to farmaceutske kuće obraćale SDA. 



Sve afere i lopovluci

- Nikad nisu objasnili zašto su ih farmaceutske kuće obraćale klubu SDA za pomoć. Što potvrđuje – ko o čemu, vojska o skraćenju, a SDA o poštenju. Misle da će sve svoje lopovluke prikriti ako glasni prozivaju druge. Ova se afera protezala od 80 miliona, pa na sljedećoj televiziji je Zahiragić rekao 90.000 KM. To je najveća afera u historiji ove zemlje - kazao je Vranić.

Kazao je kako ima dokaz za njihove lopovluke za koje misle, kako je rekao, da će ih prikriti tako što lažno optužuju druge.

- Istraga je pokrenuta kad je podnesena prijava, gdje je Ured za borbu protiv korupcije uključujući sve nivoe koji su im bili dostupni provjerio i nisu uočene nepravilnosti oko izmjene liste lijekova u 2021. godini, a to podrazumijeva da je ministar zdravstva jedini legitiman da predlaže prema Vladi KS liste - kazao je Vranić.

Dodao je da je SDA srozala zdravstveni sistem i da opet SDA navodnom brigom za građane pokazuje nervozu i optužuje druge za svoj kriminal i korupciju. Naveo je da moralne lekcije opet drže oni čiji kadrovi provode polovinu radnog vremena u sudnicama optuženi za kriminal i korupciju.  

- Podsjetit ću vas, jer se kod nas brzo zaboravlja, a i ko se može sve sjetiti krađa, afera i lopovluka koje je uradila SDA. Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO. Niko nije odgovarao. Onda imate afere srčanih valvua koje su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM. Afera laganja u nabaci EU licenciranih vakcina u FBiH koje nikada nisu došle. Dok su oni lagali, mi smo vakcinisali- rekao je Vranić.

Upitao je i ko je dijelio specijalizacije bez ikakve analize i potreba za tim specijalnostima, a sve po stranačko-rodbinskim vezama.

- Ko je na izdgradnju kardihirurgije KCUS-a potrošio više od 20 miliona KM, a da Klinika čak nema ni izolaciju zidova? Ko je od uposlenika KCUS-a godinama naplaćivao potrošnju vode? Zašto se u ladici suda drži potvrđena optužnica za štetu od 23 miliona KM nanesenu KCUS-u, čiji akteri su i danas u vrhu menadžmenta KCUS-a? Ko je potrošio 700.000 KM u Domovima zdravlja bez odluke Vlade KS i Ministarstva za mobilne RTG aparate koji su stajali u podrumima - samo su neka od pitanja koje je postavio ministar.   



Liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana

Naglasio je da je nemoguće za godinu dana riješiti ove probleme, ali je moguće poboljšati rad zdravstvenog sistema. Naveo je da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana.

- U slučaju da građanima bude zakazan termin u kasnijem roku, zdravstveno osiguranje će finansirati građanima da se u privatnim ustanovama prime što prije - rekao je Vranić.

Osim toga, Ministarstvo zdravstva je izdalo uputu i za uvođenje obavezne/ dobrovoljne vakcinacije HPV vakcinom za sprječavanja raka maternice. Naveo je da žele postići i da građani koji su fizički spriječeni da dođu u domove zdravlja mogu kući dobiti uslugu.

Ministarstvo planira i izmijeniti proceduru te omogući svim specijalistima u javnim ustanovama da imaju pravo propisivanja recepta, kako građani ne bi dodatno morali u toj istoj ustanovi čekati porodičnog ljekara za recept.

- Neće više biti moguće lagati i uzimati tuđe kartone i predstavljati se lažno - istakao je Vranić.

Faksimil izvještaja Ureda za borbu protiv korupcije. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.