SAOPĆENJE

Sindikati KS: Imamo potrebu oglasiti se i poslati snažno upozorenje svima

U vremenu najvećih udara na državu Bosnu i Hercegovinu vrši se i napad na glavni grad Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju

Sa prethodnih pregovora Vlade KS i sindikata. Avaz

N. Aj.

22.1.2022

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, druženje “Dajte nam šansu” i “Tri plus” posla poslali su saopćenje nakon sastanka koje prenosimo u cijelosti.

- U Sarajevu je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja, Sindikata srednjeg obrazovanja, Sindikata policije Kantona Sarajevo, predstavnici Koordinacionog odbora boračkih organizacija KS, Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom KS, Udruženja “Dajte nam šansu”, Udruženja “Tri plus” i drugi.

Imamo potrebu oglasiti se i poslati snažno upozorenje svima koji nasilnim ukidanjem pondera 2 Kantonu Sarajevo žele potpuno paralizovati procese u glavnom gradu BiH i Kantonu Sarajevo.


Med i mlijeko

Pozivamo predsjednike parlamentarnih političkih stranaka Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, Fahrudina Radončića, Edina Fortu i Elmedina Konakovića da javnosti saopće koji je stav njihove političke stranke po ovom pitanju, a ne da se kriju iza zastupnika koji se žele vratiti u svoje mjesto i pohvaliti da su oštetili Sarajevo i uzeli par miliona KM od Sarajeva.

U vremenu najvećih udara na državu Bosnu i Hercegovinu vrši se i napad na glavni grad Bosne i Hercegovine jer je jasno iz stavova HDZ-a koji sa uživanjem očekuju uzimanje miliona od Sarajeva, da se time slabi glavni grad i prebacuje taj novac u sredine koje su pod kontrolom HDZ-a.

Zastupnici iz drugih sredina svjesno govore neistine svojim građanima i obećavaju med i mlijeko samo ako uzmu milione od Sarajeva. Istina je drugačija. Ono što kantonalne vlade nisu uradile sa stotine miliona KM povećanja u budžetu proteklih godina, kao što nisu povećale prava građana tih kantona, neće uspjeti ni sa 10-ak miliona KM koje bi oteli od Sarajeva.


Neodgovorni političari svjesno iznose spin da Sarajevo uzima nečiji novac, a istina je da bi Kanton Sarajevo imao više novca po bilo kojem ekonomskom kriteriju nego što to danas ima.

Podržavamo inicijativu za donošenje novog Zakona o raspodjeli javnih prihoda, ispravljanje nepravde prema pojedinim dijelovima BiH i stvaranje preduvjeta za još efikasnije ubiranje direktnih i indirektnih poreza. Smatramo da proces koji su započeli pojedinci ne rješava sistemski probleme raspodjele, a Kanton Sarajevo dovodi u stanje mogućeg bankrota.

Ponuđeni Zakon donosi se silom ruku u Parlamentu FBiH bez ekonomskih argumenata i ozbiljnih parametara.

Šta zvuči najstrašnije

Podsjećamo da je Vlada FBiH dala negativno mišljenje na predmetni Zakon, a svakodnevno ekonomski stručnjaci i analitičari upozoravaju na negativne posljedice koje će uslijediti ukoliko se Zakon usvoji. Od svih političkih stranaka, zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH tražimo da shvate ozbiljnost situacije i ovaj siledžijski proces zaustave!

Od Vlade FBiH tražimo da HITNO u proceduru pošalje novi Zakon o raspodjeli javnih prihoda i krene u rješavanje ovog problema. Podsjećamo da Kanton Sarajevo uplaćuje na JRT ubjedljivo najveći iznos sredstava od kojeg se u budžet Kantona vraća manje od 15% uplaćenih sredstava.

Pozdravljamo ideju o registraciji velikih javnih preduzeća u drugim kantonima i decentralizaciji još nekih procesa.

Podsjećamo da se ponderisanje u korist ostalih kantona već dešava u oblasti cestogradnje, projekata za zapošljavanje i još nekih u kojim su znatno veći iznosi sredstava izdvojeni za druge kantone.


Od svega, najstrašnije zvuči činjenica da se ukidanjem pondera 2 Sarajevu potpuno derogira iznos uplaćenih sredstava i nagrađuju se oni kantoni u kojim se fiskalni račun nikad i ne ukaže! Tim kantonima ovakav prijedlog najviše odgovara.

Ukoliko ne shvatite ozbiljnost situacije bićemo prisiljeni da pozovemo vlasti u Kantonu Sarajevo na ukidanje tržišne i drugih inspekcija koje kontroliraju izdavanje računa i još neke radikalne mjere kako bismo zaštitili sistem!

Teret će trpjeti i vaša djeca koja danas imaju besplatno obrazovanje na sarajevskim univerzitetima i u školama, a kojima će biti ukinuto besplatno studiranje a školarina će biti mnogostruko veća.

Bez bilo kakvih političkih primjesa upozoravamo sve aktere na političkoj sceni da budno pratimo ponašanje svih zastupnika, slušamo argumentaciju i donosimo sud.

Donesite novi Zakon, poslušajte struku i unaprijedite sistem - zaključuje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.