HOĆE LI BITI GRIJANJA

Nakon "Toplana", oglasili se i iz "Sarajevogasa": Iz sistema se isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje

Danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti, a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva

Iz "Sarajevogasa" uputili apel građanima. Arhiv

Piše: E. Ma.

24.1.2022

Iz sarajevskih "Toplana" večeras je stiglo saopćenje u kojem se navodi da će veliki broj građana već sutra, na debelim minusima, ostati bez grijanja.

Razlog je, kako su naveli, jer je "Sarajevogas" krenuo sa isključenjem "Toplana" sa gasnog sistema zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa.

Oglasio se i "Sarajevogas" čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

- KJKP 'Sarajevogas' d.o.o. Sarajevo i danas ima ograničenu isporuku gasa od strane dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kada dolazi do značajnog pada temperature, kao što je najavljeno za naredne dane.

Kako bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP 'Sarajevogas' su u dogovoru sa KJKP 'Toplane- Sarajevo' na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje.

Također, danas su informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti, a koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva.

Ovo je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti, odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju može doći do dugoročnog prekida isporuke za cca.60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo a koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva.

Također, apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju.

Nestabilnosti gasnog sistema, doprinjela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala u odnosu na uobičajnu, što predstavlja problem u situaciji kada Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa.

Ukoliko se steknu uslovi za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obavješteno Ministarstvo komunlne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS - navodi se u saopćenju "Sarajevogasa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.