SARAJEVO

Hitan sastanak u Vladi KS zbog krize s plinom

Iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 900.000 kubika plina za januar

E. Ma.

Hoće li Sarajlije ostati bez grijanja

Foto: Ilustracija


U Vladi Kantona Sarajevo danas će biti održan hitan sastanak u vezi problema sa nedostatskom plina i najave da bi građani mogli ostati bez grijanja.

Iako se ranijih godina naručivalo oko 1.300.000 kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 900.000 kubika plina za januar. Iz "Toplana" su rekli da su morali preći na alternativna goriva, međutim naveli su kako nemaju dovoljno mazuta jer su i ranije koristili alterantivu kada je također dolazilo do redukcije plina. 

Iz "Energoinvesta" su saopćili da su nudili novu narudžbu, no "Sarajevogas" i "Toplane" nisu odgovorili. 

U saopćenju se navodi da je "Energoinvest" i jučer poslijepodne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku "Sarajevogasu" sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa plinom, da se najkasnije do jutros pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

No, evidentno je da kantonalne firme i Vlada ne žele platiti nabavku novih količina.  Ukoliko se ogluše na zahtjev "Energoinvesta", građane Sarajeva u narednim danima očekuju hladni radijatori.

"Toplane" Sarajevo zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, a jučer su njihove kotlovnice isključene i prešle na mazut. Sarajlije su se jutros probudile na minus 15 stepeni, a mnogi građani već su kupili grijalice kako bi imali bilo kakvu alternativu ukoliko ostanu bez grijanja.

NA VRH

Podijeli članak na