U 98. GODINI

Preminula sarajevska profesorica arhitekture Greta Veinfeld Ferušić

Ona je 1944. zajedno s porodicom deportovana u Aušvic

Greta Veinfeld Ferušić. Arhiv

E. Ć.

25.1.2022

U 98. godini preminula je sarajevska profesorica arhitekture Greta Veinfeld Ferušić (Weinfeld).

Ona je rođena 1924. godine u Novom Sadu, a 1944. je s zajedno s porodicom deportovana u Aušvic. Nakon oslobađanja iz logora u Beogradu je upisala arhitektonski fakultet, a u Sarajevo je doselila 1952. godine.  U bh. prijestonici je počela raditi prvo kao asistentica, a onda i kao docentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Početkom 70-ih bila je prodekanesa, a kasnije i dekanesa Arhitektonskog fakulteta.

Veinfeld Ferušić je bila nagrađivana za svoj rad. Radila je na projektovanju mnogih značajnih građevina javnih institucija i ustanova. Režiser Haris Pašović je nedugo poslije rata, koji je ona provela u Sarajevu, snimio dokumentarni film po imenu "Greta". Pašović je smatrao da je Veinfeld Ferušić jedna od prvih arhitektica u našoj zemlji. On se putem Facebooka oprostio od Grete.

- Otišla je jedna veličanstvena osoba. Greta Ferušić nas je napustila u 96. godini. Preživjela je mnogo toga dobrog i strašnog. Sa 18 godina preživjela je logor smrti Aušvic, i preživjela je opsadu Sarajeva (1992.-96.). Bila je veliki čovjek, i velika prijateljica! Hvala, Greta, na tvojoj divnoj ličnosti, tvojoj najdubljoj ljudskosti i tvom prijateljstvu - napisao je Pašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.