SKUPŠTINA KS

Marić: Tražili su online sjednicu zbog pogoršane epidemiološke situacije, a djecu šalju u školu

Po poslovniku prvobitno bilo planirano da se o budžetu za ovu godinu, najvažnijem dokumentu, raspravlja uživo

Sjednica se trebala uživo održati. Avaz

Piše: A. Nalo

26.1.2022

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo donio je odluku da se sjednica, koja je zakazana 31. januara, održi online. To je izazvalo nezadovoljstvo kod nekoliko članova kolegija s obzirom na to da je po poslovniku prvobitno bilo planirano da se o budžetu za ovu godinu, najvažnijem dokumentu, raspravlja uživo.

- Na to su se, navodno, odlučili zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevu. Naravno, protivimo se takvom načinu rada iz više razloga jer je vrlo bitno da raspravljamo o budžetu. To je najvažniji dokument koji donosi Skupština KS – kazao je Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS.


Zastupnik Marić reagirao. Avaz

Zdravlje zastupnika

Prema njegovom mišljenju, održavanje sjednice online je neopravdano. Njemu je problematično i to što i njima nije pismeno dostavljena preporuka Kriznog štaba KS, a koju im je pročitao Elvedin Okerić, predsjedavajući SK.

- To onda znači da je i zdravlja građana ugroženo. Na ovaj način ostavlja se dojam da je najvažnije zdravlje zastupnika, koji predstavljaju interese građana. Ako je već takva situacija onda treba početak školske godine odgoditi i da se u svim javnim ustanovama radi po online sistemu. Nisu najvažniji životi zastupnika a s druge strane rizikujemo zdravlje djece, nastavnika i uposlenika u svim institucijama. U suprotnom učinit ćemo živote poslanika privilegirano – stav je Marića.



Čelik: Matematička većina. Avaz

Javne ustanove

Na ovaj način ističe da se šalja loša poruka građanima Sarajeva ali i zaposlenicima u javnim ustanovama.

- Nakon ove, naredna hitna sjednica planirana je za 1. februar po istom principu, a tema bi bila ukidanje pondera 2. Polovinom narednog mjeseca održat će se ona tematska vezana za obrazovanje za nju nije odlučen način rada – pojasnio je Marić.

I samostalni zastupnik Mirza Čelik istog je stava. Glasao je protiv online načina održavanja zakazane sjednice. Za "Avaz" kaže da boji se iza ovakvih odluka krije nešto drugo. 

- Tražio sam da mi se dostavi dopis u kojem se preporučuje to te da li je poslat i prema resornom ministarstvu s obzirom na to da djeca kreću u školu u ponedjeljak. To se odnosi i na naše zaposlenike u javnoj administraciji. Ako mi ne možemo raditi i njih treba poslati kući. Zašto njihovo zdravlje ugrožavati? - ističe Čelik. 

Mišljenja je da se iza svega krije problem oko većine, da li je imaju ili ne. 

- Oni rade s tijesnom većinom. možda je neko od zastupnika bolestan pa ne može doći zato se odlučuju na ovaj potez. Ovo više nije programska, kako su se oni hvalili, već matematička većina. Zato ću na prvoj narednoj sjednici pitati premijera Edina Fortu šta su od preduzeća na upravljanje dobili nezavisni poslanici. Da znamo na čemu smo i kako se većina osigurava - 


      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.