JAVAŠLUK

Nema kazni, ali zato imamo debele slojeve leda na ulicama

Zakonom o komunalnoj čistoći KS precizirane nadležnosti

Ulice u naselju Aneks. Avaz

Piše: A. Nalo

28.1.2022

Ako je suditi prema fotografijama na terenu, inspektori i redari, iako imaju sve poluge u rukama da natjeraju nadležne da odgovorno rade svoj posao, za koji su itekako dobro plaćeni, slabo posežu za njima. 

Veliki nemar

Zato u glavnom gradu imamo debele slojeve leda na ulicama, trotoarima, stepenicama, ulazima, stajalištima… Zbog tog nemara najviše ispaštaju građani, koji zbog poledice lome dijelove tijela, kao i vozači, kojima zbog ledenih kratera na ulicama otpadaju točkovi na vozilima. Posljednjih dana, kada su u Sarajevu harali debeli minusi, ogoljen je sav nemar kantonalnih preduzeća koja se nisu na vrijeme pripremila za zimske neprilike.

Naprotiv, u mnogim naseljima ceste su pune rupa koje su ostale usljed nedovršenih radova, voda curi niz brojne ulice, a na vapaje građana više niko ne reagira. Takvo stanje neće se promijeniti, sve dok se ne počnu novčano kažnjavati neradnici.

Nije to nikakvo mudro slovo, samo treba raditi onako kako je propisano Zakonom o komunalnoj čistoći KS. Tamo precizno piše ko je za šta zadužen. Tako su za uklanjanje snijega s pločnika i posipanje soli ispred individualnih i stambenih objekata u njihovom posjedu zaduženi vlasnici.


 Kazne do 6.000 KM

Za čišćenje snijega, posipanje pristupnih puteva i pločnika oko zgrada na površini koja nije javna odgovoran je upravitelj. Također, s krovova se moraju ukloniti snijeg i led kada predstavljaju opasnost za prolaznike, stanare ili same zgrade. To vrše upravitelji, odnosno vlasnici individualnih objekata, a za poslovne zgrade njihovi korisnici.

Za održavanje tramvajskih, autobuskih, trolejbuskih, kombi i željezničkih stajališta, tramvajskih i željezničkih pruga te benzinskih stanica zadužena su preduzeća i pravna lica koja ih koriste. “Vodovod i kanalizacija” treba čistiti i održavati slivnike.

Inače, procedura je takva da inspektori pokreću postupak nakon što im komunalni redari pošalju službene zabilješke i fotodokumentaciju. Kazne za nepoštivanje zakona kreću se od 100 do 6.000 KM.

Građani uočene nepravilnosti, koje se odnose na nepoštivanje ove zakonske obaveze, mogu prijaviti na eko-telefon 66 00 00 ili KUIP-u, koji će prema podnesenim prijavama prioritetno postupiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.