ISPLATA GRAĐANIMA

Općina Ilidža osigurala više od pola miliona KM za obeštećenje od poplava

Poduzeli smo niz radnji vezanih za saniranje i uređenje riječnih korita, poručio je načelnik Muzur

S uručenja rješenja građanima. Općina Ilidža

Fena

1.2.2022

Načelnik općine Ilidža Nermin Muzur uručio je građanima rješenja za isplatu šteta koje je u novembru 2021. godine, u pojedinim mjesnim zajednicama, prouzrokovala poplava.

- Komisija je izašla na teren, izvršila procjenu, Općinsko vijeće je donijelo odluku i ovo je realizacija toga. Nadam se da više nećemo doći u ovu situaciju - kazao je Benjamin Mešak, pomoćnik načelnika za finansije.

Načelnik Muzur poručio je kako bi bio sretniji da je povod okupljanja neki drugi razlog, a ne onaj prouzrokovan poplavama.

- Zaista smo se potrudili da u odnosu na neko prethodno vrijeme pokažemo svima vama da je Općina Ilidža vaša općina i da smo mi sa svima vama, koje je, nažalost, zadesio ovaj problem, te da vam pokušavamo pomoći da ga što lakše prebrodite - rekao je Muzur.

Za razliku od nekih ranijih godina, kada je zbog posljedica poplava odlukama linearno isplaćivana šteta u rasponu od 500 do 1.000 KM, ovoga puta su građanima isplaćene štete na osnovu onoga što je utvrdila Komisija za procjenu šteta, te su procijenjene štete u rasponu od 500 do 20.000 KM.

Novac za svih 125 osoba, koje su ostvarile pravo na isplatu štete, isplaćen je istog dana kada su im uručena rješenja.

Na ovoj način Općina Ilidža je s više od pola miliona KM obeštetila građane čija je imovina nastradala u poplavama, a koji su od 5. do 15. novembra 2021. godine uredno prijavili štete.

Načelnik Muzur zahvalio je i općinama koje su finansijski pomogle općini Ilidža, uz podsjećanje da je oopćina Centar Ilidži dodijelila 30.000 KM, općina Trnovo 25.000, a općina Kalesija 5.000 KM.

- Poduzeli smo niz radnji vezanih za saniranje i uređenje riječnih korita. Osigurali smo 800.000 KM od Kantona Sarajevo kako bi izvršili eksproprijaciju zemljišta u Otesu u prvih 300 metara na dijelu korita rijeke Željeznice koji je najproblematičniji. Iskreno se nadam da ćemo ove godine uspjeti 'natjerati' Agenciju za vodno područje rijeke Save da krene sa uređenjem dijela korita u Otesu koji je najugroženiji - rekao je, između ostalog, Muzur, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.