SRAMOTNO

Zbog nelegalne šupe Forto i Mandić stopiraju gradnju dionice od 23,5 miliona KM

Novi izgovor nesposobnjakovića zašto ne mogu produžiti misiju Nenadićeve vlade

Forto i Mandić. Facebook

Piše: E. Maslo

7.2.2022

Radovi na Prvoj transverzali su zamrli, odavno nema ni radnika ni mašina na gradilištu ovog kapitalnog projekta u Kantonu Sarajevo.

Kočničari ovog projekta su nerad i nesposobnost aktuelne Vlade KS, s Edinom Fortom (Naša stranka) na čelu, i Općine Centar koju vodi njegov stranački kolega Srđan Mandić. Posljednji primjer javašluka i nesposobnosti dvojca iz Naše stranke jeste bespotrebno odugovlačenje u vezi s uklanjanjem nelegalne šupe! 

Predmet je bio na Općinskom sudu, a onda ga je Sud vratio na ponovno postupanje Općini Centar, pošto Općina, kada je provodila javnu raspravu, nije obuhvatila sve objekte, i legalne i nelegalne. Predmet je Općini vraćen 1. novembra, no do danas nije vraćen Sudu.



Sporni "objekat" o kojem Forto i Mandić žele javnu raspravu. S. Spahić

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je implementator ovog projekta, osigurali su i izvođače radova - Zavod za izgradnju KS vrši nadzor, a Vlada FBiH osigurava sredstva. No, zapelo je u imovinskopravnim odnosima. Problem je nastao u vezi s objektom koji je u vlasništvu porodice Šahinpašić, a koji aktuelna kantonalna i općinska vlast ne umije da riješi i nastavi misiju prethodne Vlade KS Marija Nenadića. Procijenjeno je da će za rješavanje zemljišnopravnih pitanja na dionici od Kranjčevićeve ulice do Velešića biti neophodno 23,5 miliona KM, no sada je sve zamrlo.

Tako je generacijski projekt vrijednosti više od 300 miliona KM zaustavljen.

Selmir Kovač: Nama je u interesu da se to što prije završi jer bi mogli doći u situaciju da izgubimo sredstva od Vlade FBiH. Avaz

- Eksproprijaciju i izuzimanje zemljišta rade Općina i Zavod za izgradnju. Nama je u interesu da se to što prije završi jer bismo mogli doći u situaciju da izgubimo sredstva od Vlade FBiH s obzirom na to da sve predugo traje. Mi smo pisali urgencije Sudu, nismo znali da je predmet vraćen Općini. Sud nas je obavijestio da su vratili predmet 1. novembra i da do danas još nemaju povratnu informaciju. Sud je uzeo sve predmete što se tiče Prve transverzale u prioritetno rješavanje - kazao je u izjavi za "Avaz" Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Reagirao je i vijećnik SBB-a u Općini Centar Sulejman Memo Haljevac, rekavši kako svakodnevno na vidjelo izlazi sav nerad aktuelne vlasti.


Sulejman Haljevac. Avaz

- Godina nerada općinske administracije i načelnika općine Centar Srđana Mandića nam je pokazala da jedan jedini centimetar nismo uradili na Prvoj transverzali. Ali šta i očekivati kada načelnik nije u stanju uraditi pet stepenica u ulici Buka, riješiti nam klizišta i najosnovnije stvari, od čistoće pa dalje. Nadam se da ovo nije igra premijera KS Edina Forte i Srđana Mandića i klasično prebacivanje loptice. Njih jedna šupa sprečava da nastave gradnju kapitalnog projekta kakva je Prva transverzala - naveo je Haljevac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.