REAKCIJE

Poturak: Potrebno je ispraviti Kolektivni ugovor i racionalno, pošteno i pravedno povećati plaće svim policajcima

Novim Kolektivnim ugovorom, policajac na terenu ima povećanje na platu oko 150 KM, dok njegov komandir, koji sjedi u toploj kancelariji ima povećanje od oko 400 KM, kaže zastupnik SBB-a u Skupštini KS

Poturak: Ispraviti nepravdu. Avaz

Piše: E. Ma.

9.2.2022

Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak komentirao je nedavno potpisani Kolektivni ugovor između Vlade i Sindikata policije KS. 

Njegov Facebook status prenosimo u cijelosti.

Svako poboljšanje materijalnog i bilo kojeg drugog statusa policijskih službenika treba pozdraviti i gledati u duhu dobrih namjera i pretpostavki da će se i u narednom periodu nastaviti. Svjedoci smo da je 4. februara 2022. godine svjetlo dana ugledao novi Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije Kantona Sarajevo. Onako, gledajući „na prvu“, kako su to kroz medije predstavili, potpisnici Kolektivnog ugovora, stječe se dojam da će poboljšanje materijalnog statusa osjetiti svi policijski službenici.


Isprazne i prepoznatljive floskule političara i predstavnika Sindikata

Međutim, realnost je sasvim drukčija u odnosu na isprazne i prepoznatljive floskule političara i predstavnika Sindikata jer navedenim Kolektivnim ugovorom pravi se nejednakost između policijskih službenika, odnosno vidljiva je diskriminacija policijskih službenika na određenim pozicijama i radnim mjestima.

Poznato nam je da je navedenim Kolektivnim ugovorom, predviđeno povećanje dodatka na platu (dodatak po osnovu prirode posla, rizika, uvjeta i odgovornosti) ali je manje poznato da su napravljene tri kategorije povećanja. A one su:

U prvu kategoriju s dodatkom na platu u iznosu od 50 % spadaju policijski službenici raspoređeni u Jedinicu za specijalističku podršku i policijski službenici raspoređeni u Sektor kriminalističke policije (u sjedištu MUP-a KS).

U drugu kategoriju, s dodatkom od 45% spadaju policijski službenici kriminalističke policije u policijskim upravama, istražitelji Odjeljenja za saobraćajne istrage, policijski komesar i rukovodioci osnovnih i unutrašnjih organizacionih jedinica Uprave policije.

U treću kategoriju s dodatkom na platu u iznosu od 40% spadaju svi ostali policijski službenici.

Gledajući kako su raspoređene ove tri kategorije i laiku je jasno da policijski službenici koji kisnu na terenu, koji službu obavljaju u uniformama starim i po osam godina i koji se bore sa svim sigurnosnim izazovima, a prvi izlaze na sve vidove intervencija, pa i na metak rizikujući svoj život, a s ciljem zaštite imovine i lične sigurnosti građana, imaju najmanji dodatak na platu.

Novim Kolektivnim ugovorom, policajac na terenu ima povećanje na platu oko 150 KM, dok njegov komandir, koji sjedi u toploj kancelariji ima povećanje od oko 400 KM.

Da se razumijemo, potpisnici Kolektivnog ugovora javnosti su predstavili da se naša policija s ovim povećanjem svrstala među najplaćenije policije u državi, i to i treba da bude tako, jer najviše i imaju posla u odnosu na sve druge policijske agencije, ali, to povećanje bi trebalo biti poštenije i pravednije napravljeno, bar kako je to bilo riješeno prethodnim Kolektivnim ugovorom.

Sada, na ovakav način imamo situaciju, da policajac koji podnose objektivno najveći teret imaju najmanje povećanje jer su potpisnici Kolektivnog ugovora obrazložili da su oni u manjem riziku, npr. od njihovih komandira ili policijskog komesara. A nažalost, svjedoci smo da su nam na terenu, obavljajući službenu dužnosti u proteklom periodu ubijena četiri policajca: Trako Mahmut, Pivodić Muhidin, Šehović Adis i Vujinović Davor. To valjda nije dovoljno da bi policajac na terenu bio izjednačen s kriminalističkim policajcem, svojim komandirom ili policijskim komesarom.

Dalje, potpisnici u medijima su iznijeli da je najveće povećanje dato kriminalističkoj policiji. Samo, nisu obrazložili kojoj kriminalističkoj policiji su dali najveće povećanje. Kroz medije, potpisnici sporazuma su uopćeno rekli da su svi kriminalistički policajci dobili najveće povećanje plate ali u praksi to nije tako. Kriminalistički policajci koji rade u zgradi u ulici La benevolencija (u sjedištu MUP-a) će imati veću platu za oko 100 KM u odnosu na kriminalističke policajce u policijskim upravama koji neuporedivo više posla imaju u odnosu na kriminalističke policajce u sjedištu. To je vjerovatno zato što su ovi prvi blizu ministra i komesara da im se nađu pri ruci.

Vidimo da je i policijski komesar nagrađen s posebnim povećanjem plate od oko 500 KM, vjerovatno zato što nije ocijenjen s negativnom ocjenom, nego je neocijenjen u zadnje tri godine svog mandata. Koliko bi bilo povećanje njegove plate da je kojim slučajem pozitivno ocijenjen za svoj rad.


Iznaći model racionalnog, poštenog i pravednog povećanja

Također, još da se nadovežemo i na specijalce. Iako u Sektoru za policijsku podršku imamo dvije jedinice koje obavljaju složene poslove, a to su Jedinica za specijalističku podršku i Jedinica za podršku, te iako ulaze na ista vrata i koriste iste prostorije u sjedištu Sektora u Nahorevu, te da na terenu Jedinica za podršku obavlja dosta više posla od Jedinice za specijalističku podršku, novim Kolektivnim ugovorom, razlika u povećanju plate u korist Jedinice za specijalističku podršku će biti oko 130 KM.

Navedenim postupanjima, pravi se, kako sam već naveo, velika diskriminacija među policijskim službenicima i razdor, što u konačnici može imati negativnog utjecaja na redovno funkcioniranje službe. Ne znam, da li je nekome u interesu, da se policijski službenici koji najviše trpe i nose najveći teret sigurnosti u Kantonu Sarajevo osjećaju izdanim, ojađenim i poniženim. Ovakvim nejednakim postupanjima meni se čini da jeste Uvjerite me u suprotno!

Navedenu nepravdu je potrebno pothitno ispraviti i iznaći model racionalnog, poštenog i pravednog povećanja plate za sve policijske službenike podjednako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.